HOSPITALIZOVANO SKORO 10.000 OBOLELIH: 3.200 novih slučajeva koronavirusa, preminule 52 osobe

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 13.201 osoba, njih 3.200 je pozitivno, dok je nažalost 52 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut" na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 295 pacijenata.

Ukupno su hospitalizovane 9.723 osobe.

U Srbiji je od početka epidemije zvanično potvrđeno 323.367 slučajeva infekcije.

Procenat smrtnosti je 0,92 odsto.

Do 15 časova 26. decembra u Srbiji je testirano ukupno 2.231.386 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Epidemiolog dr Predrag Kon danas je rekao da ako govorimo o ovom vikendu, medicinski deo Kriznog štaba bio je protiv otvaranja tržnih centara.

- Ali sa druge strane, ako se poštuju mere kada idu u tržne centre da kupuju poklone može doći do manjeg zaražavanja. Isto ako tržni centri moraju da rade, tu moraju da se poštuju mere, tu moraju da postoje redari... Isto važi za ugostiteljske objekte - kazao je naš epidemiolog, a potom uputio jasnu poruku:

- Nema pregovora oko ovoga što sam rekao, Krizni štab je jasan. Taman i da se prepolovi broj zaraženih, ni to ne bi bilo dovoljno. Stav medicinskog dela Kriznog štaba je jasan i nema šanse da se taj stav promeni do ponedeljka.

SZO je otkrila da je novi soj koronavirusa otkriven u čak osam evropskih zemalja i pozvala je na oprez.

Izvor: Blic.rs/N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još