DOKTOR PREDRAG KON OTKRIVA: Kada u Srbiji možemo očekivati kolektivni imunitet na koronavirus?

- Kolektivni imunitet na koronavirus od oko 60 odsto populacije možemo da očekujemo posle marta, ako uspemo da vakcinišemo 20 odsto stanovništva - rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19, prim. dr Predrag Kon.

Deca neće biti vakcinisana jer, kako kaže Kon, ona nisu obuhvaćena ispitivanjima vakcine.

- To je pravilo da se na deci primenjuju bilo koji lekovi, pa i vakcine, tek nakon primene na odraslim osobama. Tek kada se pokaže da nema opasnosti za različite grupe odraslih, mogu da se vakcinišu i najmlađi. Bolest kod dece je retko vrlo teška i vrlo retko se fatalno završava, a u uzrastu do 10 godina toga gotovo da i nema - rekao je Kon.

Na pitanje da li treba da se uplašimo jer britanski soj sada mnogo napada decu, odgovorio je da prirodni strah, koji izaziva brigu i oprez, svakako postoji, ali ne treba da nas uhvati panika.

- Prvi put od početka SAR-CoV-2 pokazao je novu varijantu i ta mutacija povezana je s većom sposobnošću prenošenja. Tu vest treba ozbiljno prihvatiti. Već smo videli šta se desilo kada su se vesti iz Kine primale bez dovoljno opreza - naglasio je on.

Kon je rekao da svaka nova varijanta može ponovo da izazove povećanje registracije bolesti, teoretski može da dovode i do ponovnog obolevanja, ali to svakako ne može biti ista bolest kao prvi put.

Kaže da mogu da se vakcinišu i oni koji su imali koronu, ali "pošto je realno da imaju imunitet, ne bi trebalo da se prijavljuju u trenutku kada nemate dovoljno vakcina, oni bi mogli kasnije".

O skidanju maski biće realno da razmišljamo tek u drugoj polovini 2021. godine i to ako se masovno vakcinišemo, smatra Kon i dodaje da je to u slučaju ako ne bude tako velikih izmena virusa da stvara ponovnu bolest, a i treba da budemo 28 dana bez novozaraženih, pa da nema potrebe za bilo kakvom zaštitom.

A ukidanje svih mera, moguće je, smatra Kon, tek kada se potpuno jasno spusti kriva novozaraženih i isprazne sve kovid bolnice, a to će biti kada bude dvocifren broj novozaraženih.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još