MINISTARSTVO ZDRAVLJA NAJAVILO: U ponedeljak odluka o datumu vakcinacije Sputnjikom V

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da će u ponedeljak, 4. januara, na sastanku sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom biti doneta odluka kada će i od kojih gradova početi vakcinacija Sputnjikom V.

Đerlek je rekao da će prvo biti vakcinisani zdravstveni radnici u odeljenjima intenzivne nege, a posle toga i ostali zdravstveni radnici.

- Podelili smo zdravstveni sistem u sedam grupa, i prvo će to biti zdravstveni radnici u jedinicama intenzivne nege, slede ambulante u domovima zdravlja i prijemno-trijažni centri, kovid bolnice, laboratorije u kojima se dijagnostikuje Kovid-19, zatim jedinice intenizvne nege u non kovid delovima, hirurška odeljenja i zaposleni u domovima zdravlja - rekao je Đerlek za Tanjug.

Đerlek očekuje 4. ili 5. januara još 20.000 doza Fajzerove vakcine, ukupno 78.000 u januaru.

- U drugoj polovini januara očekujemo i velike količine Sputnjik V vakcine i kineske Sinofarm vakcine - rekao je Đerlek.

Na pitanje da li bi Srbija mogla da bude partner "Bionteka" za proizvodnju RNK vakcina, s obzirom na to da je šef tog farmaceutskog koncerna rekao da oni pokušavaju da pridobiju nove partnere koji bi za njih proizvodili, Đerlek je kazao da je cela situacija sa koronavirusom pokazala koliko je "Torlak" bitan.

- Država će sigurno u narednim mesecima i godinama ulagati u Torlak. Cilj nam je da ga osposobimo i da uložimo sredstva. Da li će to biti samo naša sredstva ili kroz neki konzorcijum sa inostranom firmom, svejedno je, ali bilo bi izuzetno značajno da Srbija ima svoju instituciju koja će proizvoditi vakcine - rekao je Đerlek.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još