VIRUS UDARA I NA VLASI: Opadanje kose - posledica infekcije koronom

Za mnoge posledice, čiji je uzročnik koronavirus, kao što su umor, kardiološki i plućni problemi, smo već čuli. Jedna od posledica koja ne ugrožava zdravlje, ali može da smeta je – opadanje kose.

Jedno od pitanja koje se nameće jeste da li je opadanje kose posledica infekcije virusom ili uzimanja lekova tokom terapije obolelih od kovida-19.

- Nakon infekcije koronavirusom, 30 odsto kose pređe u fazu opadanja. Razlog je u tome što, naše telo, kad se bori sa nekom teškom infekcijom, doživi fiziološki stres. Tada naše telo štedi na nebitnim strukturama kao što je dlaka, i zato skrati opskrbu krvi i hranljive materije za dlaku. Vlakno na to reaguje tako što stane sa radom i njen ciklus rasta se prekine, uđe u fazu mirovanja i onda u fazu ispadanja - rekla je dr Elena Arsova, triholog, i zaključila da je opadanje kose direktno u vezi sa infekcijom a ne sa lekovima.

Pacijenti primećuju opadanje od dve stotine do tri stotine dlaka dnevno, za razliku od uobičajenog gubljenja oko 100 vlasi dnevno.

Doktorka Arsova kaže da opadanje kose počinje tri meseca posle preležane infekcije i da obično traje tri meseca.

- Nakon toga, opadanje bi trebalo polako da se stabilizuje i da krene rast nove kose. Nažalost, to se ne desi uvek tako spontano, zato što folikul dlake može da bude promenjen primarno i onda ispadanje utiče na dodatni poremećaj funkcije folikula - objasnila je dr Arsova.

Dodaje da je najveći broj pacijenata koji su imali problem sa opadanjem kose posle preležanog kovida-19, već imao neke probleme tog tipa ranije. Kod pacijenata, koji pre zaražavanja koronavirusom nisu imali probleme sa opadanjem kose, kaže, kosa se obnovi, pa nema razloga za brigu i posebne tretmane.

Naglašava da je u tom slučaju dovoljno poboljšati ishranu i obogatiti je proteinima, uz korišćenje vitaminskih suplemenata i losiona za stimulaciju rasta kose.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još