VIRUS OSTAVLJA DUGOTRAJNE POSLEDICE NA ZDRAVLJE: Simptome korone pacijenti osećaju i posle šest meseci

Nova kineska studija tvrdi da su mnogi hospitalizovani pacijenti nakon lečenja simptome koronavirusa osećali i šest meseci nakon zaraze uključujući umor i probleme sa spavanjem.

Istraživanje je sprovedeno nad više od 1.700 osoba koji su lečeni u kineskom gradu Vuhan koji je bio epicentar pandemije. Rezultati su pokazali da je 76 odsto njih patilo od najmanje jednog simtpoma nekoliko meseci nakon što su otpušteni iz bolnice.

Ukazano je i na to da bi čak i ljudi koji se uspešno oporave od zaraze mogli da pretrpeti dugotrajne zdravstvene posledice. Reč je o studiji najvećoj do sada koja je objavljena u medicinskom časopisu "The Lancet".

Otkriveno je da su umor i problemi sa spavanjem najčešći simptomi nakon oboljenja kovida-19 i da se javljaju kod 23 odsto pacijenata šest meseci nakon njihove početne dijagnoze.

Smatra se da bi bolest mogla imati i dugotrajne psihološke komplikacije poput anksioznosti i depresije koje su zabeležene kod 23 odsto pacijenata.

Kod osoba koje su imale težu kliničku sliku nakon zaraze, zabeleženo je kontinuirano oštećenje pluća.

- Budući da je kovid-19 nova bolest tek počinjemo da shvatamo neke od njegovih dugoročnih posledica po zdravlje pacijenata - rekao je Bin Cao sa kineskog Medicinskog univerziteta "Capital" koji je vodio istraživački tim.

Dodao je da analiza u studiji pokazuje da neke osobe i po izlasku iz bolnice nastavljaju da žive sa određenim posledicama virusa, pa je naglasio potrebu za dodatnom negom nakon otpusta, posebno za one koji imaju teške infekcije.

- Naš rad će biti usmeren dodatno na proučavanje veće populacije kako bi u naknadnoj studiji imali kompletniju sliku svih posledica koje kovid-19 može imati na ljude - naglasio je Bin Cao.

Mnogi istraživači širom sveta su proučavali posledice koje infekcija koronavirusa ostavlja na pacijente. Među njima su i doktori američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji su se često osvrtali na studije o simptomima koji su ostali i nakon lečenja.

Naveli su da su to najčešće umor, otežano disanje, kašalj, bolovi u zglobovima i grudima. Ostale posledice poput poteškoća u koncentraciji i razmišljaju nazvanim "moždanom maglom", zatim depresije i glavobolje, takođe su smatrali dugoročnim.

Studija objavljena u časopisu "British Medical Journal" u avgustu prošle godine, otkrila je da je oko 10 odsto pacijenata imalo "produženu bolest" nakon lečenja od kovida-19 koja se zadržala više od 12 nedelja.

Međutim, ovo kinesko istraživanje je najveće, s najdužim trajanjem praćenja, koje je istraživalo dugoročni uticaj na otpuštene pacijente, tvrde njegovi autori.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još