VIRUS OSTAVLJA DUGOTRAJNE POSLEDICE NA ZDRAVLJE: Simptome korone pacijenti osećaju i posle šest meseci

Nova kineska studija tvrdi da su mnogi hospitalizovani pacijenti nakon lečenja simptome koronavirusa osećali i šest meseci nakon zaraze uključujući umor i probleme sa spavanjem.

Istraživanje je sprovedeno nad više od 1.700 osoba koji su lečeni u kineskom gradu Vuhan koji je bio epicentar pandemije. Rezultati su pokazali da je 76 odsto njih patilo od najmanje jednog simtpoma nekoliko meseci nakon što su otpušteni iz bolnice.

Ukazano je i na to da bi čak i ljudi koji se uspešno oporave od zaraze mogli da pretrpeti dugotrajne zdravstvene posledice. Reč je o studiji najvećoj do sada koja je objavljena u medicinskom časopisu "The Lancet".

Otkriveno je da su umor i problemi sa spavanjem najčešći simptomi nakon oboljenja kovida-19 i da se javljaju kod 23 odsto pacijenata šest meseci nakon njihove početne dijagnoze.

Smatra se da bi bolest mogla imati i dugotrajne psihološke komplikacije poput anksioznosti i depresije koje su zabeležene kod 23 odsto pacijenata.

Kod osoba koje su imale težu kliničku sliku nakon zaraze, zabeleženo je kontinuirano oštećenje pluća.

- Budući da je kovid-19 nova bolest tek počinjemo da shvatamo neke od njegovih dugoročnih posledica po zdravlje pacijenata - rekao je Bin Cao sa kineskog Medicinskog univerziteta "Capital" koji je vodio istraživački tim.

Dodao je da analiza u studiji pokazuje da neke osobe i po izlasku iz bolnice nastavljaju da žive sa određenim posledicama virusa, pa je naglasio potrebu za dodatnom negom nakon otpusta, posebno za one koji imaju teške infekcije.

- Naš rad će biti usmeren dodatno na proučavanje veće populacije kako bi u naknadnoj studiji imali kompletniju sliku svih posledica koje kovid-19 može imati na ljude - naglasio je Bin Cao.

Mnogi istraživači širom sveta su proučavali posledice koje infekcija koronavirusa ostavlja na pacijente. Među njima su i doktori američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji su se često osvrtali na studije o simptomima koji su ostali i nakon lečenja.

Naveli su da su to najčešće umor, otežano disanje, kašalj, bolovi u zglobovima i grudima. Ostale posledice poput poteškoća u koncentraciji i razmišljaju nazvanim "moždanom maglom", zatim depresije i glavobolje, takođe su smatrali dugoročnim.

Studija objavljena u časopisu "British Medical Journal" u avgustu prošle godine, otkrila je da je oko 10 odsto pacijenata imalo "produženu bolest" nakon lečenja od kovida-19 koja se zadržala više od 12 nedelja.

Međutim, ovo kinesko istraživanje je najveće, s najdužim trajanjem praćenja, koje je istraživalo dugoročni uticaj na otpuštene pacijente, tvrde njegovi autori.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
1 komentar
 1. vendetta says

  Imao sam koronu i sve ovo je tacno.
  Kao kod svake bolesti, gripa, drugih virusa ostanu neke trajne posledice.
  Nista neobicno.
  Ono sto je neobicno je to da se korona vezala za grip, tj. oni koji su se vakcinisali protiv gripa u 80% slucajeva nisu imali koronu ili samo blazi oblik. Druga neobicna pojava za koju nauka kao nema objasnjenje su deca. Kako to da deca koja su uz starije najneotpornija na grip, odjednom ne oboljevaju ili u daleko blazoj formi?

  Nema sumnje da je korona bila test, biotehnolosko oruzje. U I Svetskom ratu imali smo otrove, u II Nuklearno oruzje, u III koji je poceo ko zna otkad imamo koronu. Ali, korona ne deluje sama. Vezana je za vremenske promene, koje su najveci okidac. Virus je odavno bacen medju populaciju, to nije tajna, tajna je sta ga aktivira. Mozda deluje kao sci-fi ali vremenom se odavno manipulise, i sve je krenulo oko 2018.god polako i potajno sa koronom.
  Vlade svih zemalja sprovede sve to bez mnogo pitanja, jer se ne zna sa sigurnoscu ko stoji iza cele price. Kao sada bitcoin, koji je produkt AI i koji sprema scenario za nove nedace.
  Vrlo je verovatno da je u pitanju organizam koji vec zivi na planeti hiljadama godina pre coveka, a ne neki vanzemaljci. Ako se prati malo istorija, vidimo da o ljudskoj genezi ne znamo skoro nista. Kako je moguce da onda neko razume uticaj nepoznatog virusa na organizam, koji je za nas dan danas velika misterije.

  Ono sto je nauka uspela da odgonetne je, kako je covek bio-robot povezan na jedan zajednicki, sveprisutni um koji se naziva svest. Nas ce zameniti novi roboti od metala, ali pitanje je sta se cekalo hiljadama godina na ponovno otkrivanje tehnologije, sta je to poslo naopako u istoriji. Te dokaze nacicemo na Marsu, kada budemo u mogucnosti da tamo odemo. Ove filmske produkcije u reziji Maska i ostalih ne treba komentarisati, filmovi za malu decu i opasna manipulacija. Najveca istina je da ovaj svet nije ono sto smo mislili da jeste, i da su nas lagali skoro 5000god.
  Prvo crkva, sada i nauka. Drevni narodi izgradili su piramide u Gizi u korelaciji sa sazvezdjem Kentaur 10500.p.n.e, u kome danas gledano fali jedna zvezda. Ko je to mogao da zna pre skoro 12000god, ako nije posedovao tehnologiju?
  Mozda ne ovakvu kakvu mi posedujemo, ali oni nisu za skoro 100god doveli planetu do globalne katastrofe, zagadivsi vazduh, vodu i staniste. Mi mozda posedujemo tehnologiju koja olaksava zivljenje, ali smo zato zrtvovali zivote.
  Anksioznost, depresija dolaze zbog atmosfere u kojoj covek zivi, ne iz coveka.
  Ovo nije divlji svet kako peva Cat Stevens, ovo je jedan od najlosijih i najludjih svetova kako je tvrdio Bertrand Russell.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.