KUSTENDORF U ONLAJN FORMATU: Međunarodni filmski i muzički festival biće održan od 22. januara do 25. januara

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 22. januara do 25. januara 2021. godine. Zbog zdravstvene situacije u svetu, festival neće biti održan na Mećavniku kao do sada, već će moći da se prati isključivo preko digitalne platforme, na veb adresi kustendorf.online, najavili su organizatorim prenosi Tanjug.

Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Kustendorfa. U okviru festivala, kao specijalna poslastica za sve ljubitelje filmske umetnosti, biće prikazani razgovori osnivača festivala Emira Kusturice sa svim učesnicima festivala ‒ sa autorima čiji se filmovi prikazuju u okviru takmičarskog i programa "Savremene tendencije".

Takmičarski program 14. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf će se sastojati od dvadeset dva kratkometražna filma domaćih i inostranih autora.

Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Poljske, Belgije, Srbije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Severne Makedonije, Nemačke, Rusije, Rumunije, Danske, Irana, Izraela, Kirgistana, Crne Gore, Uzbekistana i Francuske.

Međunarodni žiri čine: Aliće Rorvaher, nagrađivana italijanska rediteljka, glumac Miki Manojlović i Bruno Tarijer, snimatelj i dizajner zvuka iz Francuske. Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Na konkurs je stiglo 439 filmova. Izabrani filmovi odražavaju poetičnost i raznolikost čitave produkcije, a izdvajaju se po stilu i autentičnom pogledu na svetu. Takmičarski program 14. Kustendorfa činiće 18 igranih, dva dokumentarna i dva animirana kratkometražna filma.

U "Savremenim tendencijama" biće prikazani: dobitnik specijalne nagrade žirija Venecijanskog filmskog festivala, film Andreja Končalovskog "Dragi drugovi", film "Vendi" reditelja Bena Zejtlina, zatim dobitnik nagrade filmskih kritičara na filmskom festivalu u Veneciji "Gospođica Marks" rediteljke Suzane Nikijareli i film "Kamenolomac" rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano de Serio.

U okviru programske celine Retrospektiva velikana biće prikazane četiri epizode serije "Bila jednom jedna zemlja" Emira Kusturice, program posvećen američkoj glumici Fej Danavej, kao i poslednji film proslavljenog reditelja Kim Ki Duka "Rastvaranje", koji će pratiti razgovor Emira Kusturice sa Dinarom Žumagalijevom koja je producirala ovaj film i u njemu igrala glavnu ulogu.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Promo

Pogledajte još