KRIVICA JE POJEDINAČNA I ISKLJUČIVO NA POČINIOCU: Fakultet dramskih umetnosti bezrezervno i odlučno podržao Milenu Radulović

Fakultet dramskih umetnosti saopštio je da bezrezervno i odlučno pruža podršku mladoj glumici i nekadašnjoj studentkinji tog fakulteta, Mileni Radulović, u njenoj borbi da se svaki oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja procesuira i kazni na adekvatni način.

U saopštenju Fakultet dramskih umetnosti (FDU) ističe da je neophodno da razumemo koliko je teško progovoriti o ovakvom problemu, posebno iz pozicije žrtve.

- Zato smo ponosni što je naša bivša studentkinja imala snage da otvoreno i direktno progovori o tome i podeli svoje dramatično iskustvo, čime ohrabruje i osnažuje sve one koji su bili izloženi različitim oblicima seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i nasilja da o tome progovore - navodi FDU.

Podsećaju da Miroslav Aleksić nikada nije radio na Fakultetu dramskih umetnosti, niti je na bilo koji način bio uključen u procese edukacije i rada sa studentima i studentkinjama.

- Njegove radionice pohađala su i deca koja nisu nastavila sa obrazovanjem u polju glume i dramskih umetnosti. Ovo je važno naglasiti zato što je problem seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe pozicije moći problem ne jedne struke, već može biti prisutno u bilo kojoj društvenoj i profesionalnoj strukturi, dok je krivica za svaki čin pojedinačna i isključivo na počiniocu - naglašava FDU.

Fakultet dramskih umetnosti se, tokom više od 70 godina rada, trudio da studentima i studentkinjama stvori siguran, podržavajući prostor za njihovo obrazovanje, usavršavanje, lično i umetničko sazrevanje, kaže se u saopštenju.

- Bezbednost, poštovanje i lični integritet su vrednosti koje bez izuzetka moramo da garantujemo našim studentima i studentkinjama. Uprava fakulteta ima stalnu komunikaciju sa predstavnicima Studentskog parlamenta i sigurni smo da će studenti i studentkinje, ukoliko osećaju da su izloženi bilo kakvom obliku psihološkog, verbalnog ili fizičkog uznemiravanja tokom rada na fakultetu, to odmah prijaviti nadležnim službama kako bi, po hitnom postupku, svako odstupanje od očekivanih normi i profesionalnih standarda bilo sankcionisano - navodi FDU.

Za sada, kažu, takvih prijava nije bilo.

- Od nadležnih službi očekujemo efikasnu reakciju koja će sprečiti da se slične radnje ponove na nekim novim žrtvama, kao što očekujemo da počinioci budu adekvatno procesuirani i kažnjeni - napominje se u saopštenju.

Fakultet dramskih umetnosti podseća i na to da će tokom narednih dana način izveštavanja medija o ovom i sličnim slučajevima biti od ogromne važnosti.

- Zato na njih apelujemo da profesionalnim, proverenim i odgovornim sadržajima, te isključivo oslanjanjem na činjenice onemoguće sekundarnu viktimizaciju žrtava, kao i kolektivizaciju krivice i neosnovane povrede integriteta i profesionalnog ugleda pojedinaca koji su posredno ili neposredno povezani sa ovim slučajem - ističe FDU.

- Imamo potpuno poverenje u istražne organe i verujemo da će svoj posao obaviti krajnje profesionalno, u što kraćem vremenu - zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTS
Foto: mileena_radulovic/Instagram

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.