Jazz Classic - prvi rusko-srpski džez

Ruski saksofonista Oleg Kirejev je uz podršku kuće Metropolis Music objavio je novo izdanje "Jazz Classic"

Tesna dugogodišnja saradnja sa srpskim muzičarima konačno je rezultovala prvim propisnim rusko-srpskim džez albumom. Na snimanju albuma učestvovali su pijanista Milovan Paunović, kontrabasista Branko Marković i bubnjar Uroš Stamenković. Džez kompozicije koje su predstavljene na albumu zvuče opušteno i lako.
– Nije potrebno biti ekspert da bi se slušao i voleo džez. Džez, kao i bilo koji pravac u umetnosti, životu, bilo kojoj delatnosti, u bilo čemu – ima mnoštvo tonova, nijansi, boja i osobenosti. Volim da pišem i izvodim muziku za široki krug ljudi, za one koji odavno u materijalu traže nove utiske i one za koje je muzika prijatna i svakodnevna podloga, izvor za dizanje raspoloženja, stvaranja atmosfere – kaže Kirejev.
– Postoje džez numere koje vas obuzimaju, plene i ne puštaju. Na novom albumu "Jazz Classic" snimio sam osam „najzaraznijih“: All of Me, Misty, Autumn Leaves, Take the A Train i druge.
Oleg Kirejev je šire poznat u svetskim džez krugovima, njegov album "The Meeting", snimljan uz učešće istaknutog džez trubača Toma Harela, dospeo je na listu TOP 100 američkih radio-stanica i zadržao se na njoj nekoliko nedelja. Oleg mnogo sarađuje sa srpskim muzičarima i ima zajedničke projekte s Vasilom Hadžimanovom i pijanistom Draganom Čalinom. U februaru 2021. godine planirana je promocija rusko-srpskog projekta na ruskoj radio-stanici Radio Jazz.

 

Pogledajte još