RAZLIČITI TIPOVI I POTREBE: Greške pri negovanju kože kojih možda niste svesni

Greške pri negovanju kože koje možda i nesvesno činite ali vas mogu koštati negovanog lica.

Pogrešno odabran preparat za negu može da vam napravi probleme i zato je ključno znati kom tipu pripada vaša koža. Izbegnite zatezanje, crvenilo, suvoću, ali i moguće veće iritacije, time što ćete pratiti naše savete i pronaći kozmetičke i make-up proizvode koji vam odgovaraju.

Ako znate koji je vaš tip kože, možete odabrati proizvode za negu lica i dekorativnu kozmetiku bez straha da će vam oni škoditi. Ali ako ne znate kom tipu pripada vaš dermis, vaša koža može loše da reaguje na preparate i stvori vam niz problema. Koža je naš najveći organ, i vrlo kompleksan, pa ako koristite kozmetiku koja vam ne odgovara, koža će vam to dati do znanja. Možda niste toga svesni, ali pogrešni proizvodi mogu da prouzrokuju zatezanje, crvenilo ili suvoću, ali i mnoge druge promene zbog kojih je potreban pregled dermatologa. Ako postoji neka kožna bolest ili nepravilnost treba da se koriguje, neodgovarajući proizvod ne samo što može pogoršati trenutno stanje nego i nastanak novih promena na koži. Recimo, ako neko ima masnu ili kožu sklonu aknama, trebalo bi da koristi proizvode koji nisu masni i ne začepljuju pore. Ako te proizvode, s druge strane, koristi osoba sa suvom kožom, nikakvog poboljšanja neće biti.

Tipovi i potrebe kože

Postoji nekoliko tipova kože: normalna, suva, masna, mešovita i osetljiva. Kod normalne kože postoji normalna koncentracija sebuma (masnoće) i lipida, kao i balans između sebuma i vode. Suva koža ima nedostatak sebuma i lipida, dok masna ima višak. Kod nekih osoba neka područja su suva, a druga masna, što je karakteristika mešovite kože. Osetljiva koža intenzivnije reaguje na proizvode pojačanim crvenilom, kao i osećajem peckanja i zatezanja. Danas se dame sve više informišu o tipovima kože, rade razne provere i testiranja i koriste odgovarajuću kozmetiku. Ipak, nije mali broj žena koji traže savet dermatologa baš zbog promena na koži koje su nastale zbog korišćenja pogrešnog proizvoda.

Negativne posledice grešaka u negovanju

Veoma je važno koristiti "make-up" proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože. Adekvatna šminka ne samo da pokriva nepravilnosti nego i odgovara potrebama kože. Ispravna i adekvatna šminka, nakon dugog kontakta s kožom tokom dana, neće začepiti pore, izazvati akne ili isušiti kožu. Svest o tipu kože i optimalna formula dobitna su kombinacija.

Dekorativna kozmetika

Neodgovarajući puder može da izazove nastanak crvenila, osipa, svraba i promena boje kože. Miris, konzervans i aditivi mogu izazvati alergijsku reakciju. Začepljenje pora takođe je često stanje. Mineralni puderi imaju manje konzervansa pa su u tom smislu i bolji. Svakako, uvek moramo misliti na tip kože i pri uklanjanju pudera odgovarajućim preparatima. BB krema sadrži više sastojaka pa nudi odgovarajuću zaštitu od sunca, hidrataciju, izbeljivanje hiperpigmentacija i slično, u samo jednom proizvodu. Osobe s normalnom kožom mogu koristiti takve formule dok je za dame s promenjenom kožom bolja je ciljana nega. Najveći deo kozmetike siguran je za upotrebu. Važno je uz tip kože, uzeti u obzir trenutno stanje kože kao i spoljašnje uticaje. Osobe s osetljivom kožom, sklonom alergijama, moraju da budu vrlo pažljive.
Oprez

Najčešće alergijske reakcije kod njih se javljaju na PPD (parafenilendiamin), hemikaliju prisutnu u bojama za kosu. Takođe, neki ruževi za usne mogu da sadrže olovo i živu, a česte su i reakcije na parfem u preparatima. Alergijske reakcije mogu nastati i zbog nekih konzervansa i aditiva, poput BHA i BHT. Kreme za izbeljivanje s hidrokinonom moraju da se koriste uz nadzor dermatologa zato što dugotrajna, nekontrolisana upotreba tih proizvoda može dovesti do promena koje se teško leče. Sulfati – natrijum-lauril sulfat (SLS ili SLES), glavni su sastojak proizvoda za održavanje higijene, poput šampona i paste za zube i oni su poznati iritansi, koji mogu prouzrokovati svrab, crvenilo i alergijske reakcije. Oni takođe mogu da iritiraju teme i nadražuju oči.


Izvor: Story.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još