ZAVRŠEN NAKON NJEGOVE SMRTI: Na prodaju Gadafijev "majbah", jedan od najređih automobila 21. veka

Jedan od najređih "majbahovih" automobila izgrađenih u 21. veku prodaje se u Holandiji, a svoje postojanje duguje nekadašnjem predsedniku Libije Moameru el Gadafiju. Holandski diler skupocenih automobila "Auto Lajtner" oglasio je prodaju kupe "majbah 57S kruzeiro", koji je napravila kompanija "Ksenatek", a koji je naručio Gadafi i po čijim željama je modifikovan. Taj automobil je završen nakon njegove smrti.

Nemački konstruktor "Ksenatek" odlučio je da modifikaciju započne sa kratkim međuosovinskim rastojanjem 5.728 milimetara, a ne dužim i lepšim 6.165 mm, prenosi Autoblog.

Nije promenio dužinu ili međuosovinsko rastojanje limuzine. Umesto toga, kreirao je "kruzeiro" proširujući prednja vrata, uklonio zadnja vrata i dodao više grebena na krovne stubove. Nekoliko drugih manjih vizuelnih podešavanja izdvojilo je kupe od limuzine, a unutrašnjost je dobila površniji izgled.

"Ksenatek" nije izvršio nikakve mehaničke modifikacije, pa snaga dolazi od šestolitarskog V12 dvostrukog turbopunjača izgrađenog od AMG-a do 604 konjske snage i obrtnog momenta od 738 njutnmetara.

Petostepeni automatski menjač pokreće zadnje točkove, a iako je kupe težak šest tona, potrebno je pet sekundi da dostigne brzinu od 100 kilometara na sat.

"Dajmler" je odobrio izradu tog automobila i napravljen je prema istim standardima kao i automobil redovne proizvodnje.

Rukovodioci su bili uvereni da mogu da prodaju 100 jedinica političarima, preduzetnicima, oligarsima i drugim bogatim ljudima širom sveta, ali "Ksenatek" je podneo zahtev za bankrot i zatvorio se nakon što je napravio samo osam planiranih automobila, kada je jedan od njegovih glavnih investitora, kompanija sa sedištem u Saudijskoj Arabiji, koja se zove "Auto kraljevstvo", naglo prestala da usmerava novac u projekat.

Izuzetno opremljen, ovaj 57S ima, između ostalog, točkove od 20 inča, meko zatvarajućim vratima, grejačima i masažerima sedišta odvojenih frižiderom, sistemom klima-uređaja napred i pozadi, sistemom za zabavu na zadnjim sedištima.

Izrađen je u iznenađujuće elegantnoj kombinaciji bež i bele boje, a unutra se pojavljuju iste boje, iako je kontrolna tabla umotana u belu i crnu kožu.

Stavljanje u garažu izuzetno retkog dela istorije "Majbaha", povezanog sa bivšom vladajućom strukturom Libije, nije jeftino.

"Auto Lajtner" je koštao 961.950 evra, iako kupci koji planiraju izvoz kupea van Holandije mogu da ga odvezu kući za 795.000 evra. Vrhunski luksuzni automobili retko su dobra investicija, ali "Ksenatekov" kupe je izuzetak od pravila, piše portal Autoblog.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još