BIĆE I ZA IZVOZ: Domaća proizvodnja vakcine Sputnjik V do kraja godine

- Srbija će investirati koliko god bude potrebno u započinjanje domaće proizvodnje ruske vakcine Sputnjik V do kraja godine - izjavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je za britansku agenciju Rojters kazao da su on i ruski predsednik Vladimir Putin napravili inicijalni dogovor o pokretanju procedure proizvodnje koju je opisao kao "komplikovanu i tešku".

- U ovom trenutku nemamo proizvodne kapacitete za Sputnjik V, ali izgradićemo ih. Nije važno koliko košta, invetiraćemo u to - rekao je Vučić i dodao da je cilj Srbije da proizvodi ne samo za sopstvene potrebe, već i za izvoz u regionu.

Grupa ruskih stručnjaka trebalo bi sledeće nedelje da poseti Srbiju kako bi razgovarali o proizvodnji vakcine Sputnjik V do kraja godine, navodi agencija i prenosi da bi u Srbiju ovog meseca trebalo da stigne još 200.000 doza Sputnjik V vakcine, 500.000 doza Sinofarmove, oko 90.000 doza Fajzer/Biontek i prve količine od oko 100.000 doza Astrazenekine vakcine, javlja Tanjug.

- Kineska vakcina je najskuplja - rekao je Vučić, a Rojters dodaje da su Srbiji pomogle bliske veze sa Kinom koja je do sada u nju investirala milijarde.

Agencija Rojters navodi da je Srbija sa više od 530.000 vakcinisanih, odnosno 7,5 odsto populacije na četvrtom mestu u svetu po broju vakcinisanih na 100 stanovnika, iza Izraela, Velike Britanije i SAD.

Dodaje se da po programu vakcinacije stanovnici Srbije mogu da biraju između Fajzer/Biontek, kineske Sinofarmove i ruske Sputnjik V vakcine.

Agencija navodi i da je Srbija među prvim zemljama u Evropi koja je počela vakcinaciju građana sa oko milion doza Sinofarmove vakcine.

- Zahvalan sam predsedniku Siju (Đinpingu) zbog toga. Čitao sam o kvalitetu vakcina i shvatio da je kineska veoma dobra - istakao je Vučić za Rojters.

On je naglasio da će Srbija potrošiti između 200 i 300 miliona evra u toku ove godine za nabavku vakcina, ili 0,7 odsto BDP-a.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još