DA LI ĆE SE DOPASTI OBOŽAVAOCIMA BRZE HRANE: Biljni hamburger na testu u "Mekdonaldsu" u Danskoj i Švedskoj

Novi biljni "Mekdonaldsov" hamburger, koji je kompanija najavila u novembru, debitovao je u Danskoj i Švedskoj. Mekplant, kako je nazvan hamburger od proteina biljnog porekla, biće testiran u ovim skandinavskim zemljama, a ako se bude dobro pokazao ići će i na druga tržišta.

Mekplant (McPlant), novi "Mekdonaldsov" hamburger sadrži paštetu napravljenu od proteina iz graška i pirinča, koja je razvijena u saradnji sa kompanijom "Bijond mit" (Beyond Meat), prenosi portal The Verge.

Period tokom kojeg Danci i Šveđani imaju priliku da probaju bezmesni hamburger započeo je u januaru i trajaće do 15. marta u Švedskoj, odnosno 12. aprila u Danskoj.

Skandinavski uspeh hamburgera od biljnih proteina detaljno će se analizirati pre nego što se Mekplant potencijalno plasira na druga tržišta.

Ovaj nesvakidašnji hamburger priprema se na istom roštilju kao i pljeskavice od govedine, pa tehnički nije veganski (niti vegetarijanski).

Bez obzira na to, u saopštenju za medije švedskog ogranka čuvenog lanca brze hrane, Mekplant je predstavljen kao najnovija opcija za fleksitarijance - one koji se uglavnom hrane vegetarijanski, ali ipak iz ishrane nisu potpuno izbacili meso.

"Mekdonalds" i kompanija "Bijond mit" sarađivali su na sličnom projektu u Kanadi.

Iako će "Mekdonalds" nabavljati hamburgere za Mekplant za poslednju fazu testiranja preko "Bijond mita", nije precizirano da li će oni biti dobavljači i u budućnosti, piše Blumberg.

Mekplant je najnoviji proizvod u nizu sličnih bezmesnih koje kompanije brze hrane ispituju.

Poslednjih godina, "Burger king", "Starbaks", KFC i drugi, svojim kupcima nudili su u okviru test-perioda različite bezmesne proizvode.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još