ŠEST STANJA IZAZIVAJU GRČEVE: Zašto se javljaju bolovi posle menstruacije?

Bolovi i grčevi posle menstruacije se vrlo često pojavljuju i mogu imati različite uzroke.

Ovulacija, vanmaterična trudnoća, ciste, endometrioza... Postoji mnogo situacija u kojima se bolovi mogu javiti posle menstruacije. Pogledajte kada je važno da se obratite lekaru.

Ciste na jajnicima

Mogu da budu uzrok grčeva i neredovnog krvarenja. U većini slučajeva nema nikakvih simptoma ciste na jajnicima, osim ukoliko su veoma velike. Eventualno, može da se javi osećaj nadutosti. U svakom slučaju, ukoliko sumnjate na ciste na jajnicima, trebalo bi da odete kod lekara.

Učestalost može da zavisi od toga koliko hormonima treba da se vrate u "prvobitno stanje" i najčešće nisu razlog za brigu. Ipak, ukoliko se često pojavljuju i stvaraju neprijatnost, potrebno je proveriti da li se radi o ozbiljnijem ginekološkom problemu.

Miomi na materici

Reč je o izraslinama koje nisu kancerogene, a simptomi variraju u zavisnosti od veličine izrasline. Što je veći miom, simptomi su izraženiji. Kod većine žena se zbog mioma javljaju neredovni ciklusi, obilne menstruacije, bol i grčevi u karlici. U nekim slučajevima, ako se ne tretiraju, mogu da izazovu probleme sa plodnošću, zato je važno da se obratite lekaru ako imate simptome mioma na materici.

Vanmaterična trudnoća

Ektopijska ili vanmaterična trudnoća je bolno i opasno stanje, a dešava se kada se oplođena jajna ćelija smesti izvan materice. Simptomi koji mogu da se jave su jaki grčevi, jako krvarenje, oštar bol u karlici i mučnina. U takvim slučajevima je jedino rešenje prekid, odnosno uklanjanje oplođene jajne ćelije.

Endometrioza

Endometrioza je hronično stanje usled kojeg tkivo koje obično raste u materici u ovom slučaju raste izvan materice. Simptomi endometrioze mogu da variraju, ali u većini slučajeva se javljaju jaki menstrualni bolovi, obilne menstruacije, bol tokom i nakon seksualnog odnosa, krvarenje između menstruacija, bol u donjem delu stomaka i problemi sa plodnošću.

Trudnoća

U veoma ranoj fazi trudnoće možete osetiti grčeve u materici, koji se javljaju usled "kačenja" oplođene jajne ćelije u matericu. Može da se javi poneka tamnocrvena ili braonkasta mrlja, odnosno implantacijsko krvarenje. To krvarenje se obično javlja u periodu kada dobijate menstruaciju, uglavnom uz još neke simptome trudnoće.

Ovulacija

Ukoliko inače imate jake menstrualne bolove, moguće je i da vam se jave jači grčevi tokom ovulacije. Neke žene ih opisuju kao grčeve u karlici, a kod drugih se javljaju bolovi u donjem delu leđa. To najčešće nije razlog za brigu.

Izvor: Magazin.novosti.rs/Yumama.com
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još