MINISTAR ZDRAVLJA ZLATIBOR LONČAR OTKRIO: U Srbiju će umesto 500.000 u drugom kvartalu stići 1,2 miliona "Fajzer" vakcina

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da će u drugom kvartalu u Srbiju umesto pola miliona stići 1,2 miliona Fajzer vakcina.

Ujedno, Lončar je najavio da će u trećem kvartalu umesto 400.000, stići 1,19 miliona Fajzer vakcina.

On je otkrio da je Srbija jutros potpisala novi ugovor sa kompanijom "Fajzer-Biontek", koji podrazumeva da će u našu zemlju u drugom kvartalu i trećem kvartalu stići više vakcina.

- Ovo što Srbija radi veliki deo sveta može samo da sanja. To su činjenice. Nastavićemo i dalje da radimo istim tempom - rekao je Lončar nakon razgovora sa ministrom zdravlja Republike Srpske Alenom Šeranićem.

Lončar je najavio da će Srbija, po pitanju vakcina, pomoći i komšijama.

- Srbija neće gledati samo na sebe, već i na sve oko nas, na prijatelje, komšije - rekao je Lončar.

U Srbiji je do sada vakcinisano oko 5.000 zdravstvenih radnika iz Republike Srpske, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da će Srbija ustupiti informacioni sistem za vakcinaciju Srpskoj, da bi mogli da ga koriste kada budu imali dovoljno cepiva.

Lončar je, nakon sastanka sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem, rekao da proces vakcinacije zdravstvenih radnika iz RS u Lozniči, Šapcu, Sremskoj Mitrovici teče odlično i da će nadležni iz Srpske odrediti dalje prioritete koji će dolaziti i koji će biti vakcinisani.

- Dogovoreno je dalja saradnja oko organizacije procesa vakcinacije koje je Srbija prošla, a za koje se priprema RS. Dogovorena je saradnja sa Institutom Batut, Agencijom za lekove i medicinska sredstva - rekao je Lončar.

On je naveo da je cilj da RS pripremu za masovnu vakcinaciju organizuje što brže i bez poteškoća, da je dogovoreno sa predstavnicima Vlade Srbije da se ustupi informacioni sistem koji Srbija koristi kada budu imali dovoljno vakcina.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić zahvalio se predsedniku Srbije, premijerki i ministru zdravlja što su omogućili vakcinaciju zdravstvenih radnika iz Srpske u Srbiji.

- Tu smo da sagledamo kako je Srbija organizovala masovnu vakcinaciju - mislim na informacioni sistem, ljudske resurse - rekao je Šeranić.

On je naveo da se razgovaralo i o nadzoru nad zaraznim bolestima, praćenju neželjenog dejstva vakcina, ali i donacijama koje je do sada Srbija uputila u RS i kako se koriste.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još