Najava snimanja dugometražnog igranog filma

METAMORFOZE - debitantski koprodukcijski film RTS-a

Film “Metamorfoze” je debitantsko dugometražno igrano ostvarenje rediteljskog dvojca kojeg čine talentovani, mladi i već nagrađivani autori Dušan Zorić i Matija Gluščević, koji potpisuju i scenario i režiju filma. Ovo je ujedno i njihov diplomski rad na studijama filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ovo ostvarenje podržano je i na Konkursu Filmskog centra Srbije.

Ispred produkcijske kuće “Non-Aligned Films” producenti filma su Čarna Vučinić (kojoj je ovo i master rad na FDU) i Damjan Knežević, a od strane RTS-a kreativni supervizor projekta je Marko Novaković, Odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa dok je supervizor produkcije za RTS Marija Bereta.

“Metamorfoze” su egzistencijalna drama sa elementima fantazije i nadrealnog. Film je podeljen na tri poglavlja, tri čina koji prate tri različita života jedne istoimene sredovečne žene – Draginje. Ne birajući sredstva i često zanemarujući sopstveni razum, svaka Draginja na svoj način pokušava da „iskoči iz svoje kože“. Svako poglavlje je novi Draginjin karakter i nova šansa koju ona dobija nakon suočavanja s prethodnim neuspehom.

Glavna uloga poverena je izuzetnoj hrvatskoj glumici Kseniji Marinković, a ostale uloge u filmu tumače Boris Isaković, Isidora Simijonović, Radoje Čupić, Bojan Žirović, Olga Odanović, Nenad Ćirić, Isidora Minić, Tatjana Venčelovski, Miloš Timotijević, Miloš Samolov, Fedor Ðorović… i mnogi drugi.

Direktori fotografije filma “Metamorfoze” su Aleksa Radunović, Marko Kažić i Milica Drinić, scenografkinje Iva Ilić i Milena Grošin, kostimografkinja je Kristina Savić, za snimanje i obradu zvuka zaduzeni su Uroš Todorović i Milan Antić, montazerka filma je Olga Košarić a šminkerka Slađana Vujković.

“Metamorfoze” su, još krajem 2019. godine, predstavljene na marketu Festivala u Solunu gde su osvojile nagradu za najbolji projekat. Film je tom prilikom privukao veliku pažnju distributera i predstavnika međunarodnih festivala, pa se sa pravom nadamo da će, u drugoj polovini ove ili tokom naredne godine, započeti svoj međunarodni festivalski život na nekom od festivala „A“ kategorije (Kan, Berlin, Venecija, Lokarno, Sandens…) kao istaknuti predstavnik srpske kinematografije i kulture.

Svetska televizijska premijera filma “Metamorfoze” planirana je na Radio-televiziji Srbije u jesen 2022. godine, nakon njegove festivalske i bioskopske distribucije.

REČ AUTORA:

“Inspiraciju za film pronašli smo razmišljajući o našim majkama – osobama koje su nam vrlo bliske, a opet tako nepoznate. Često ih nesvesno marginalizujemo gledajući ih samo kroz funkciju i ulogu majke. Mislimo da je njihov život potpun, da je ono što ih čini živima prošlost, a ne i sadašnji trenutak. Bez obzira da li to jesu ili nisu, žene srednjih godina se u našem društvu arhetipski doživljavaju kao majke. Radeći na scenariju zapitali smo se – čemu sredovečne žene čeznu i o čemu one sanjaju? Kroz ovaj film želimo da istražimo skrivene živote sredovečnih žena i da tragamo za njihovim pravim identitetom. “Metamorfoze” su „doppelgänger“ bajka o ljudskoj potrebi za srećom i pripadanjem.”

(Dušan Zorić i Matija Gluščević)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.