VREME JE ZA DIGITALNI DETOKS: Poštedite sebe pritiska i dodatnog stresa

U ovo digitalno doba, u kome živimo non-stop na mrežama pod stalnim pritiskom, najbolji način da se rešite stresa jeste digitalni detoks. Za to će vam biti potrebne jaka volja i upornost, ali su blagodeti velike.

Koliko puta vam se desilo da ne možete da pronađete svoj pametni telefon i da počnete da paničite, da vam se znoje dlanovi i crvenite. To je uobičajena reakcija jer živimo u svetu gde smo stalno onlajn i ne znamo šta da radimo s rukama ukoliko nam u blizini nije naš telefon.

Najnovije studije pokazuju da društvene mreže imaju loš uticaj na sve, a pogotovo na žene, jer izazivaju dodatni stres.

Ukoliko je vašem mentalnom stanju potreban odmor, i želite da se rešite stresa, najbolje što možete da uradite za svoje zdravlje jeste da obezbedite sebi ceo dan ili dva bez "Gmaila", "Facebooka", "Instagrama", "Snapchata", "Twittera", "Messengera" i ostalih aplikacija. Prednosti su ogromne jer ćete odmoriti mozak od nebitnih informacija i napetosti koju osećate dok iščekujete da vam neko odgovori na poruku ili mejl.

Pre nego što se odlučite na ovaj korak, bilo bi dobro da nekoliko stvari planirate unapred.

Vikend idealan za isključivanje

Vikend je vreme kada se ne radi, tako da nećete morati da budete onlajn. Možete sebi da isplanirate taj dan na otvorenom pa nećete biti u prilici da sedite u kući dok vas "kompjuter doziva". Bioskop, šetnja, kafa s drugaricama, ručak u novom restoranu, sve može biti dobro rešenje, ali bez pametnog telefona.

Ne zaboravite kompjuter

Veče pre digitalne detoksikacije isključite kompjutere, laptope, tablete, mp3 plejere. Ukoliko se plašite da nešto može neplanirano da iskrsne, možete odštampati sve što bi moglo da vam zatreba.

Izdvojte deo dana samo za sebe

Vrlo je važno da tokom dana odvojite deo samo za sebe kako biste mogli da meditirate i obezbedite svom mozgu mir i tišinu. Ukoliko taj vikend isplanirate da otputujete negde u prirodu sa društvom, izdvojte se neko vreme sami u šetnju.

Nagradite sebe toplom kupkom

Na kraju dana ugodite sebi toplom mirisnom kupkom, slušajući muziku uz dobru knjigu koju ste oduvek želeli da pročitate.

Psihoterapeuti savetuju da svi treba malo više da se posvete nekim drugim aktivnostima, a ne samo da po ceo dan gledaju u ekran. Naučnici su, takođe, utvrdili da konstantno gledanje u telefon može da utiče na našu kožu i na prevremeno starenje.

Izvor: Story.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još