PIK Bečej štiti kulturnu baštinu dvorca Fantast

Nakon pisanja pojedinih medija da je budućnost dvorca "Fantast" neizvesna, mnogi se pitaju da li će zadužbina Bogdana Dunđerskog u optini Bečej biti stavljena pod ključ. Iz kompanije PIK Bečej koja održava objekat, ovim povodom navode da se imovinsko-pravni odnosi u vezi sa dvorcem "Fantast", pripadajućim objektima i parcelom, rešavaju u procesu restitucije, po zahtevu Matice srpske.

- PIK Bečej je od okončanja stečajnog postupka 2016. godine dobrovoljno održavao ovu kulturno-istorijsku baštinu države Srbije do okončanja postupka restitucije. U funkcionisanje dvorskog kompleksa "Fantast" i njegovu dostupnost javnosti u poslednjih pet godina je na godišnjem nivou ulagano oko 250.000 evra - navode iz kompanije i ističu da je problem nastao zbog toga što kompleks dvorca nije deo imovine PIK Bečej i nije izvesno kada će se pravosnažno okončati postupak restitucije, te da stoga ne postoji zakonska mogućnost daljeg investiranja u razvoj ovog spomenika kulture zbog čega će dvorac biti konzerviran od 1. marta, a čitava lokacija i objekti na njoj će biti obezbeđivani o trošku kompanije PIK Bečej.

Kao društveno odgovorna kompanija, PIK Bečej je dodatno, svim zaposlenima u dvorcu ponudio drugo radno mesto u okviru ovog poljoprivrednog sistema.

- Nadamo se da će nadležni organi ubrzati donošenje pravosnažne odluke u procesu restitucije kako bi dvorac "Fantast" dobio svog vlasnika i bio iznova otvoren za posetioce - poručuju iz ove kompanije.

Autor: Nadlanu.com
Foto: PIK Bečej / Promo

Pogledajte još