Premijera dramske predstave Deobe, Dobrice Ćosića u režiji Juga Radivojevića

Dramska predstava Deobe objedinjuje pozorišni i geografski prostor – nastaje u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština – Gračanica, Narodnog pozorišta Niš i Srpskog narodnog pozorišta.

Za predstavu smo odabrali ono što je najvažnije za savremenu dramu, a to je antička tragedija koju nosi priča o odnosu oca i sina. Kakav je to poriv da otac želi da ubije sina, odnosno zašto sin želi da naudi ocu? Ta iskonska, najdublja emotivna linija u porodičnom odnosu najvažnija je u predstavi.“ - Jug Radivojević

Priča o Srbiji i Srbima, o razdvojenosti, o najrođenijim na suprotnim stranama.

Dramaturg je Božidar Knežević, scenograf Jug Radivojević, kostimograf Tatjana Radišić, a kompozitor Aleksandar Srebrić.

U predstavi igraju: Nebojša Savić (Uroš Babović, seoski gazda), Sonja Damjanović (Vida, njegova žena), Miloš Cvetković (Miloš, njihov sin), Nebojša Đorđević (Vita, njihov sluga), Milan Kovačević (Adam Katić, seoski gazda), Grigorije Jakišić (Dušan Katić, student, njegov sin), Igor Damnjanović (Ljubiša Dačić, njihov sluga), Strahinja Bojović (Doktor, građanski političar), Dejan Cicmilović (Kosta Cvetić, major), Valentin Vencel (Nemački oficir) i Bojana Milanović (Mlada).

Autorsku ekipu čine i Danilo Mlađenović, asistent scenografa, Igor Damnjanović zadužen za scenski pokret i Radovan Knežević za scenski govor.

Ove godine obeležava se sto godina od rođenja Dobrice Ćosića.

Premijerno izvođenje planira se 11. marta u Narodnom pozorišu u Nišu, gde će 12. marta biti prva repriza.

Novosadska premijera biće izvedena u utorak, 16. marta u SNP-u na sceni „Pera Dobrinović“.

Premijerno izvođenje u Gračanici, koje je planirano da bude 9. marta, odloženo je zbog epidemioloških i tehničkih razloga i očekuje se da bude ostvareno u narednim mesecima.

Prva repriza u SNP-u je u sredu, 17. marta.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.