GRADIVNA MATERIJA VLASI: Zašto je kosi neophodan keratin?

Ovaj tip proteina gradivna je materija vlasi. Osim toga, keratin je ključan za jačinu i sjaj kose. Krajnje je vreme da ga bolje upoznate!

Keratin je gradivna materija koju organizam prirodno proizvodi. Osnovna je struktura svake vlasi, u formi alfakeratina, što joj istovremeno obezbeđuje jačinu i fleksibilnost. Svaka vlas sadrži 90% keratina, i to u oba sloja – u korteksu (u kojem se nalaze i pigmenti) i u kutikuli (zaštitni površinski sloj). Osim toga, kreatin izgrađuje i kožu i nokte. A šta se dešava u nedostatku keratina i kako popraviti oštećenja vlasi?

Šta sve može da ukloni keratin iz kutikule?

Kada je kosa oštećenja, keratinski proteini takođe trpe štetu, a vlas postaje poroznija – usled pucanja kutikule. Posledično, ova oštećenja mogu da uslove lomljenje vlasi. Zapravo sve – od termičkog oblikovanja do češljanja može da ukloni keratin iz kutikule.

Kako popraviti štetu?

Kompenzacijom izgubljenog proteina, primenom preparata u čijem se sastavu oni nalaze, moguće je popraviti oštećenja površinskog sloja vlasi. No, ovi efekti postižu se sam kontinuiranom primenom adekvatnih preparata u dužem vremenskom periodu. No, važno je da istoremeno ne upotrebljavate više keratinskih preparata – bar ne u početku. U nekim slučajevima, previše proteina može da učini kosu još slabijom i podložnijom lomljenju. Ovaj kontraefekat nastaje usled poremećaja ravnoteže nivoa vlage i proteina u vlasi. Regenerativni tretman najbolje je započeti primenom pakovanja za kosu jednom nedeljno. Nakon nekoliko tretmana, uslediće poboljšanje kvaliteta i izgleda kose. Tada možete početi da isprobavate i druge keratinske preparate. Serumi gušće konzistencije sjajni su za gustu i oštru kosu. U slučaju izostanka efekta, ili čak pogoršanja stanja vlasi, jednostavno prekinite s upotrebom određenog preparata.

Savet plus

Ako želite da održite prirodnu produkciju keratina u telu, uključite u ishranu izvore proteina – ribu, mahunarke i jezgrasto voće.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još