NE ZANEMARUJTE IH: Četiri rana simptoma raka debelog creva

Rak debelog creva je veoma opasna vrsta raka. Nije najsmrtonosnija vrsta, ali je, nažalost, mnogi ljudi otkriju kasno da bi se podvrgli lečenju.

To je zato što često zanemaruju njegove simptome. Sada ćete saznati nešto o tim simptomima i šta učiniti kada ih primetite.

Grčevi

Uobičajeni su simptomi za mnoge trbušne probleme, a ne samo rak. Ne paničite odmah. Međutim, ako grčevi traju duže vremena i ako su intenzivni, obratite se doktoru za svaki slučaj.

Umor

Uobičajeno je da osećate umor i potrebu za snom. Ali, ako umor nikako ne prestaje, čak ni uz dobru ishranu, proverite odmah. Umor je povezan s rakom, jer rak koristi energiju tela. Takođe, ovaj rak uzrokuje i gubitak krvi.

Gubitak težine

Nagli i vidljivi gubitak težine, može biti simptom bolesti. Ovaj gubitak težine je poznat i kao nenameran gubitak težine (5%) u roku od 6 meseci. Recimo da osoba od 68 kg izgubi 4 kg u 6 meseci, to je već problem.

Rak odvodi energiju i smanjuje imunitet takođe, pa zbog toga se bolest može širiti lako. Zato oboleli gube puno na težini. Takođe, veliki tumor, blokira crevo i menja stolicu.

Nepravilnost u pražnjenju creva

Mnogi od nas ne obraćaju pažnju na neke nepravilnosti prilikom pražnjenja creva. Ipak, mogu ukazivati na probavne tegobe, a i potencijalni rak.

Postoje i polipi creva, mala grupa ćelija koje mogu postati kancerogene i prerasti u tumor. Taj tumor će poremetiti sve što je u utrobi i debelo crevo, pa i pogoršati stolicu.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još