ČETIRI VRSTE OSIPA: Kovid-19 može da prouzrokuje i promene na koži

Najčešći simptomi kovida-19 su temperatura, suvi kašalj i gubitak čula ukusa i mirisa, a brojni pacijenti prijavili su i glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, zapušen nos i umor kao simptome koronavirusa.

Osip i promene na koži su takođe neki od simptoma koji se javljaju kod kovida-19, ali su ređi.

Međutim, sve je više podataka koji otkrivaju da kovid-19 može da utiče i na kožu obolelih.

Nedavno istraživanje pokazalo je da su promene na koži bile prvi simptom kod 17 odsto pacijenata sa kovidom-19 koji su imali niz simptoma, a kod 21 odsto pacijenata osip je bio jedini simptom.

Uočene su četiri vrste promena na koži koje su povezane sa koronavirusom.

Lezije na nožnim prstima

Kod nekih pacijenata na nožnim prstima se javljaju mehuričaste lezije crvene boje. Kroz nedelju, dve nakon pojave, boja se dodatno promeni, a nakon nekog vremena lezije nestanu same od sebe.

Ovaj simptom se u najvećoj meri javljao kod adolescenata i mladih osobe koje nisu imale nikakve druge simptome ili su imale samo blage simptome kovida-19.

Prema studiji koja je analizirala pojavu ovih lezija, čini se da se ovaj simptom ne javlja na početku infekcije već oko 30 dana kasnije.

Makulopapularni osip

Reč je o osipu crvene boje koji se može manifestovati poput sitnih izbočina na koži, nalik ospicama.

Studija na 375 pacijenata u Španiji otkrila je da je 47 odsto pacijenata sa kožnim promenama povezanim sa kovidom imalo ovu vrstu osipa. Ovi pacijenti uglavnom su imali teže simptome bolesti.

Makulopapularni osip je kod pacijenata obolelih od kovida-19 trajao između sedam i 18 dana, a javlja se oko 20 do 36 nakon infekcije.

Urtikarija

Ovaj simptom može da se prepozna po izdignutim pločastim promenama na površini kože ili osipu u obliku crvenih mrlja.

Ovaj simptom češće se javlja kod pacijenata srednje životne dobi, a pacijenti sa ovim simptomom imali su uglavnom teže simptome bolesti.

Vezikularne lezije

Na telu se manifestju promene u obliku prozirnih plikova ispunjenih tečnošću, slične onima koje se viđaju kod vodenih kozica.

Ova kožna promena kod pacijenata zaraženih koronavirusom najređe se javljala, a u pomenutoj španskoj studiji ove lezije su uočene kod devet odsto bolesnika.

Prema dosadašnjim podacima, čini se da se ovaj simptom javlja uglavnom kod bolesnika sa blažim simptomima, a javlja se oko 14 dana nakon infekcije.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još