EKSPERTI OTKRIVAJU: Kako se izboriti s posledicama stresa na koži?

Hormon stresa – kortizol – bukvalno se uvlači ukožu, što uzrokuje njeno isušivanje i prevremeno starenje. Evo kako da "stanete na put" ovim problemima...

U poslednje vreme većina nas izložena je visokom nivou stresa. To ne samo da se reflektuje na našu psihu, već i na našu kožu. Posledice dugotrajne izloženosti stresu uzrokuju iscrpljen, ali i stariji izgled kože, pojavu bora, crvenila, suvoću kože, kao i umoran izgled. Na svu sreću, svim ovim negativnim posledicama moguće je "stati na put". Eksperti vam otkrivaju i na koji način...

Reakcija na stres: BORE

Kortizol podiže nivo šećera u krvi – u procesu koji se naziva glikacija, što oštećuje kolagen i elastin (proteinska vlakna koja zatežu kožu i obezbeđuju njen volumen). Konstantna mišićna tenzija takođe uzrokuje pojavu tankih bora.

REŠENJE: Kreme/serumi s retinolom i antioksidansima stimulišu produkciju kolagena, koji učvršćuje kožu. Ako želite trenutno vidne rezultate, onda je rešenje botoks, koji opušta mišiće, te tako ublažava bore, ili injekcije hijaluronske kiseline, za njihovo popunjavanje.

Reakcija na stres: SUVOĆA KOŽE

Hronični stres podiže nivo kortizola, koji oštećuje sposobnost kože da zadrži vlagu. Osim toga, isušena koža gubi volumen i sjaj.

REŠENJE: Koristite kozmetičke proizvode s hidrirajućim agensima. Ovi preparati sprečiće dalje isušivanje kože. Umivajte se mlakom vodom, jer ona visoke temperature može da spere sa kože njene prirodne masnoće. Osim toga, utrljavajte kremu dok je koža još uvek vlažna.

Reakcija na stres: UMORAN POGLED

Anksioznost uzrokuje negativne lančane reakcije u organizmu i naršava san, a oteklost kapaka jedan je od osnovnih pokazatelja.

REŠENJE: Držite kolutove krastavca, koji ste rashladili u frižideru, na očnim kapcima. To skuplja krvne i limfne sudove, što privlači tečnost u ovu oblast. Takođe, koristite preparate koji redukuju tamne krugove, natečenost i intenzivno hidriraju kožu u predelu oko očiju.

Reakcija na stres: CRVENILO

Pojačan protok krvi, koji karakteriše stanje stresa, može da uslovi trajno proširenje kapilara. Stres takođe uzrokuje oboljenje kože – rozaceu, koja se manifestuje pojačanim crvenilom lica. A budući da stres slabi i imunološki sistem, crvenilo može i duže da traje.

REŠENJE: Probajte kreme sa likokalkonom A, ili aescinom, koji podstiče mikrocirkulaciju, redukuje crvenilo kože lica i proširene kapilare. Medicinski pristup lečenju uključuje lasersku i svetlosnu terapiju, čime se uništavaju prošireni kapilari. Za trajno rešenje ovog problema, neophodno je nekoliko tretmana. Ukoliko patite od rozacee, verovatno će vam biti neophodna primena topičnih sredstava za ublažavanje upale, koja se izdaju na lekarski recept.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još