POVEŽITE SE S PARTNEROM: Šest načina da poboljšate svoj seksualni život

Najosnovniji ključevi dobrog seksa mogu se okarakterisati kao povezanost i emocionalna sigurnost. Dobar seks zapravo je povezivanje sa samima sobom i sa partnerom.

Tu se ne radi o ugledanju na romane ili poređenju sebe sa svima drugima već o poverenju, ranjivosti i praksi partnera koji prate improvizovani ples koji nema definisane korake i gde se otvorenost susreće sa radoznalošću.

Nemojte očekivati savršen seks (ili bilo šta savršeno).

Čim reč "savršen" uđe u vaš rečnik, sigurno i sami znate da pokušavate da postignete ishod koji je nametnut spolja.

Zaboravite na uverenje da je odličan seks učestalost orgazama

Opet, čim počnete da se fokusirate na kvantitet ili postizanje orgazma tada se prebacujete u način razmišljanja koji vas podstiče da tuđi standardi određuju kako ćete tumačiti sopstveno iskustvo.

Proširite svoju definiciju seksa

Seks je ljubljenje. Seks je dodirivanje. Seks je kada ležite goli i gledate jedno drugo u oči.

Povežite se sa sopstvenom seksualnošću i vitalnošću

Nije partnerov posao da rasplamsa vatru u vama ili da vam pobudi želju; to je vaš posao. Povezan seks prirodno se dešava kada dva plamena zajedno stvore veću vatru, a koju ne mogu da stvore pojedinačno.

Naučite da s ljubavlju pazite na svoje telo

Naši hormoni, obrasci spavanja i način ishrane mogu imati snažan uticaj na seksualnu želju ili na nedostatak iste.

Najvažnije, održavajte ljubavnu vezu s partnerom

Kada su poverenje i osećaj sigurnosti zategnuti tada se i telo "gasi" (kada je u pitanju seks). Zadovoljavajući seksualni život zahteva da smo ranjivi u svakom domenu svoje ličnosti – fizički, emocionalno, kognitivno, duhovno.

Ako je bilo koji od ovih domena povređen intra ili interpersonalno, to će uticati na vaš seksualni život. I u tome je poenta. Seksualno "gašenje" je znak da nečemu drugom u sebi i/ili vezi treba da posvetite pažnju.

Izvor: Minimagazin.info
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još