STRUČNJACI OTKRIVAJU: Koliko brada može da poveća rizik od kovida-19?

Nošenje brade može da izgleda potpuno bezazleno, ali kada je u pitanju pandemija koronavirusa i nije baš tako. Brada bi mogla da utiče na ključnu metodu za suzbijanje pandemije ovog virusa, na efikasnost maske.

Važan deo nošenja maske za lice, kako bi se smanjio rizik od zaraze ili širenja koronavirusa, je da maska dobro prijanja. U zavisnosti od dužine i gustine brade, stručnjaci kažu da to može da smanji efikasnost nošenja maske tako što se stvara više prostora između lica i same maske.

- Svaki otvor "povećava šansu za prodor virusa, što očigledno može da vam donese bolest" - rekla je dr Mona Gohara, vanredni klinički profesor dermatologije na Univerzitetu Jejl.

Nošenje maski ne sprečava u potpunosti infekciju, ali može da pomogne u ograničavanju širenja potencijalno virusnih kapljica među ljudima. Upotreba maske može da smanji broj novih infekcija koronavirusom za skoro 50 odsto, ukazala je studija iz decembra 2020. godine.

Da li je sada vreme da se odreknete brade?

Odgovor nije jednostavan. Brijanje brade može da bude udarac za vaše samoizražavanje, samopoštovanje, verska ili kulturna uverenja ili bilo koja stanja kože kojima pomaže puštanje dlaka na licu.

Postavlja se pitanje šta bi ljudi sa bradom trebalo da znaju i rade tokom pandemije, uključujući neke mogućnosti kako vaša brada i maske mogu bezbedno da koegzistiraju?

Šta nam istraživanja govore, a šta ne?

Bilo je studija o tome da li se na bradi zadržava više bakterija nego na obijanom licu. Ali to istraživanje nije bilo zaključno i odnosilo se na bakterije.

Čini se da postoji vrlo malo, ako uopšte postoji, istraživanja o tome da li brada nakuplja, skriva ili prosipa više ili manje virusa od obrijanog lica.

Međutim, imajući u vidu dokaze da "ako niste adekvatno zaštićeni maskama i ne poštujete fizičku distancu, povećavate rizik od koronavirusa", ​​rekla je dr Gohara, i dodala da "ako vam maska ne stoji pravilno na licu, onda povećavate rizik od zaraze".

Zdravstveni radnici često nose maske i znaju da je dlaka na licu prepreka pravilnom nošenju maski još mnogo pre pandemije. Ono što se obično otkriva kao problem je kada postavljanje maske N95 nije uspešno zbog dlaka na licu.

Neki stilovi brade i brkova se ne preporučuju jer verovatno ometaju zaptivku respiratora, koji pritiska lice, ili zato što dlaka može da smeta ventilu za izdisanje, što olakšava disanje, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

- Da bi maska imala bilo kakvu šansu da pravilno prijanja, mora da bude na koži, a ne na bradi - rekla je dr Gohara.

- Ako maska može u potpunosti da prekrije bradu, ne bi trebalo da bude problema. Ako ne, brada će najverovatnije stvoriti mali razmak između kože lica i maske - rekao je Kingian Čen, profesor sa Univerzitetu u Indijani i dodao:

- Mali razmak bi doveo do prodora vazduha koji bi se udisao, odnosno izdisao u spoljašnju sredinu, a sa njim i potencijalni virus.

Na primer, "otvor od samo 0,2 milimetra može da dovede do toga da dva do osam odsto udahnutog vazduha, koji sadrži kapljice koje prenose virus uđe u masku nefiltriran", objasnio je Robinson Perić, istraživač sa Univerziteta u Hamburgu i dodao da što je veći prostor između lica i maske, veći je procenat vazduha koji udišemo, a koji nefiltriran ulazi u masku.

Moguća rešenja

Ako vam potpuno brijanje brade ne odgovara, postoji alternativa, kao što je skraćivanje brade ili nošenje drugačijeg stila, ali i korišćenje izuzetno velike maske koja obuhvata bradu i delimično vrat.

Nošenje duple maske takođe može da pomogne, s tim da bi druga maska trebalo da bude dobro pričvršćena kako bi pokrila sve što prva nije.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još