FAKULTET UPISAO U 34. GODINI: Andrija Gerić nakon uspešne odbojkaške karijere radi kao psiholog

Možda niste znali, ali odbojkaš Andrija Gerić (44) koji se u zlatnoj eri naše reprezentativne odbojke okitio i olimpijskim zlatom 2000. godine u Sidneju danas je - sportski psiholog. Kako je otkrio na televiziji K1, fakultet je upisao u 34. godini i već nekoliko godina posvećen je mentalnoj pripremi sportista.

- S obzirom na to da sam bio profesionalni sportista, samo u reprezentaciji proveo sam 15 godina, mislim da mogu da pomognem deci, mladima ali i vrhunskim sportistima kada je reč o mentalnoj pripremi. Radim i sa mladima ali i sa sportistima koji su se kvalifikovali za učešće na Olimpijskim igrama. Mentalna priprema važan je faktor kako za profesionalni uspeh tako i za psihičku snagu, jer je mnogo izazova. Ja tek sada razumem neke poteze trenera, i mnoge impulsivne reakcije i nervozu koju sam ispoljavao kao mlad danas sigurno ne bih. Trudim se da naučim mlade sportiste da inat radi za, a ne protiv njih - rekao je Gerić u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.

Istakao je i da deca i mladi kroz sport uče i savladavaju i neke važne životne veštine koje će im pomoći i kasnije u životu.

- Sarađujem sa HR sektorom u nekoliko kompanija, držim predavanja u firmama i podstičem poslodavce da zapošljavaju nekadašnje sportiste, jer smo mi navikli na disciplinu, na naporan i timski rad - rekao je nekadašnji odbojkaški reprezenatativac Srbije.

Gerić je autor i korisnog priručnika "Recepti za uspeh" u koji je sabrao najčešća pitanja i dileme s kojima se suočavaju sportisti.

- U priručniku se nalazi 12 tema o kojima najčešće razgovaram sa sportistima s kojima radim. To su pitanja koja mi najčešće postavljaju ili izazovi s kojima pokušavaju da se izbore - rekao je Gerić u emisiji "Kec na jedanaest".

On je otkrio i da se mnogim svojim saigračima iz reprezentacije okumio, te da su i danas bliski prijatelji.

Autor: Nadlanu.com/M.M.
Foto: K1/Promo

Pogledajte još