U SLUŽBI NAUKE: Švajcarci zakopavaju 2.000 pari gaća u zemlju

Širom Švajcarske poljoprivrednici i vlasnici bašti zakopaće 2.000 pari belog donjeg rublja u sklopu naučne studije o kvalitetu tla.

Državni institut za istraživanja "Agroskop" dobrovoljcima koji učestvuju u istraživanju šalje po dva para pamučnih gaća, a njihov je zadatak da ih zakopaju ih u zemlju u svom vrtu ili na poljoprivrednom dobru.

Nakon određenog vremena gaće će se iskopati te će se ispitati u kakvom su stanju, što će biti pokazatelj u kolikoj su meri sitni organizmi razgradili tekstil.

- To će biti pokazatelj kvaliteta tla - rekao je voditelj projekta Marsel van der Hejden.

Ekolog je za agenciju "dpa" otkrio i da su u Kanadi već obavljali slične eksperimente, ali ne tako opsežne. Od ranije je poznato da se u sklopu proučavanja kvaliteta tla u zemlju zakopavaju kesice čaja.

Volonteri koji su se javili na "Agroskopov" poziv, za poređenje će u zemlju zakopati i standardizovane kesice čaja te će uzeti uzorke tla kako bi testirali pouzdanost nove metode u kojoj se koriste pamučne gaće. Projekat se sprovodi pod nazivom "Evidence Underpants".

Jedan par donjih gaća biće otkopan i fotografisan nakon što pod zemljom bude mesec dana, a drugi će se par otkopati nakon dva meseca. Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana – što se pronađe više rupa na gaćama, znači da je tlo zdravije.

Hejden je rekao da je jedna od svrha studije istaći na koji način tlu prete erozija, prekomerna upotreba đubriva i izgradnja.

"Agroskopovi" stručnjaci kažu da se svake godine u svetu u potpunosti uništi područje koje je površinom dva i po puta veće od Švajcarske. Na takvim je područjima kasnije nemoguće obavljati bilo kakve poljoprivredne radove jer je tlo neplodno.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još