VREME JE ZA NEGU: Otkrijte tip svoje kože prema holističkoj klasifikaciji

U igri su četiri holistička tipa, a na osnovu pojedinačnih karakteristika svakog od njih lako ćete otkriti kojem vi pripadate.

Već decenijama, kozmetičke kompanije kategorisale su žene na osnovu produkcije sebuma (masnoće) na koži lica (normalna, masna, suva i mešovita). I šta je problem? Pa, to je krajnje pojednostavljena definicija i ne otkriva celu priču o tome kako se vaša koža ponaša i zbog čega, objašnjava Barbara Klouz, osnivačica i CEO brenda prirodnih preparata "Naturopathica" i autorka "Naturopathica Effecta".

Koji je vaš holistički tip kože?

- U nastojanju da rešim problem, u korenu, s kožom, a ne samo da otklonim površinske simptome, uvek uzimam u obzir faktore kao što su ishrana, genetika i način života, kaže ona. Godine iskustva u kozmetičkoj profesiji uslovile su novu klasifikaciju kože na osnovu četiri holistička tipa. Otkrijte kojem vi pripadate!

Tip 1: ADAPTIVNA KOŽA

Osnovne karakteristike: Vaša koža je otporna, uravnotežena i sposobna da se brzo prilagodi promenama. Dobro reaguje na nove preparate i različite vremenske uslove. Vizuelno, pore su prosečne veličine i retko se na njoj manifestuju akne.

KAKO DA JE NEGUJETE?

Temeljno očistite lice

Uklanjanje mejkapa i nečistoća s lica preduslov je za dalju negu. Za ovaj postupak koristite blage preparate koji istovremeno neguju kožu i sprečavaju gubitak vlage.

Redovno hidrirajte kožu

Ujutru i uveče nežno utapkajte blagi losion za održavanje mekoće i vlažnosti kože.

Ne izostavite piling

Kvalitetan piling koji sadrži dokazano efikasne sastojke, uključujući seme suncokreta, aloju, ulje slatkog badema, omogućava povratak blistavosti i čini kožu glatkom.

Tip 2: HORMONSKI REAKTIVNA

Osnovne karakteristike: Ukoliko ste skloni čestoj pojavi akni, ili vidljivom zamašćivanju lica, verovato pripadate ovoj kategoriji. Ovaj tip pod uticajem je hormona koji se klasifikuju kao androgeni. Ovi hormoni stimulišu lojne žlezde na uvećanje, hiperprodukciju sebuma i začepljivanje pora.

KAKO DA JE NEGUJETE?

Kvalitetan gel za čišćenje je obavezan!

Koristite formulu sa saliilnom kiselinom koja efikasno uklanja nečistoće, šminku i eliminiše višak sebuma.

Ne preskačite hidrataciju

Činjenica je da je i ovakvom tipu kože potrebna redovna hidratacija jer, kada je dehidrirana, prekomerno luči masnoću.

Redovno vršite eksfolijaciju

Redovno uklanjanje površinskog sloja izumrlih ćelija izuzetno je važno – tako se sprečava blokada pora te pojava mitesera i akni. Ipak, vodite računa o tome da eksfolijator ne deluje previše abrazivno na kožu.

Tip 3: "ZRELA" KOŽA

Osnovne karakteristike: Ovaj tip karakteriše istanjenost kože, bez dovoljno vlage u njoj i s vidljivim znacima starenja (bore, opuštanje i tamne mrlje). Ove pojave nisu obavezan odraz godina života. One mogu da se manifestuju i u dvadesetim, tridesetim, ili četrdesetim godinama.

KAKO DA JE NEGUJETE?

Istovremeno čistite i pilingujte kože

Zrela koža se ne oslobađa površinskih ćelija kao mlada, zbog čega može da izgleda mat i umorno. Koristite piling-gel koji efikasno uklanja masnoću, čisti pore, te čini kožu glatkom, mekom i sjajnom.

Intenzivirajte efekat hidratacije

Kako? Primenom hijaluronske kiseline, koja spada u grupu humektnata, što znači da vezuje vlagu u koži.

Ublažite bore retinolom

Ovaj derivat vitamina A uvećava stepen obnove ćelija kože i stimuliše produkciju kolagena. A to su ključni uslovi za zdrav izgled, volumen i mekoću dermisa!

Tip 4: OSETLJIVA NA STRES

Osnovne karakteristike: Vaša koža je izuzetno osetljiva na dejstvo štetnih faktora, kao što su nedostatak sna, nezdrava ishrana, visok nivo životnog stresa i promena vremena. Ni epizode crvenila vam nisu strane!

KAKO DA JE NEGUJETE?

Samo blago čišćenje

Sredstvo za čišćenje/umivanje lica sa dosta agresivnih sasojaka, kao što je sapun, mogu dodatno da naruše zaštitnu barijeru kože. Zato koristite isključivo blage formulaije, bez mirisa, boja i parabena.

"Lečite" kožu sredstvima na biljnoj bazi

Izostavite upotrebu seruma s jakim kiselinama. Umesto njih, uključite preparate s biljnim ekstrktima.

Umirite kožu nevenom

Neven je savršena biljka za negu kože izložene stresu. Studije pokazuju da on deluje protivupalno, kao i da može pomoći u reparaciji tkiva.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još