REGISTROVANA U 60 ZEMALJA ŠIROM SVETA: U Torlaku počela proizvodnja ruske vakcine "Sputnjik V"

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) objavio je na svom sajtu da je sa Institutom "Torlak" pokrenuo proizvodnju ruske vakcine "Sputnjik V" u Srbiji.

Srbija je, navodi ruski fond, postala prva država u južnoj Evropi koja proizvodi "Sputnik V". Proizvodnja "Sputnjika V" u Srbiji zadovoljava najbolje standarde u proizvodnji vakcina, navodi se na sajtu RDIF.

Vakcina bi se, dodaju, kasnije mogla izvesti u druge zemlje regiona.

Vakcinacija protiv koronavirusa ruskom vakcinom započela je u Srbiji 6. januara 2021. godine, podseća ruski fond.

Do danas je "Sputnjik V" registrovan u 60 zemalja širom sveta sa ukupnom populacijom od tri milijarde ljudi, navodi fond i dodaje da efikasnost "Sputnjika V" iznosi 91,6%, "što potvrđuju podaci objavljeni u "Lancetu", jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu".

Ministar Nenad Popović je na svom Tviter nalogu takođe objavio da je izvršeno prvo punjenje u Torlaku.

- U okviru sporazuma koji su postignuti između Ruskog fonda za direktna ulaganja i Instituta "Torlak" u Srbiji je u kratkom roku uspešno pokrenuta proizvodnja vakcine "Sputnjik V". Srbija je prva evropska zemlja koja je počela da proizvodi rusku vakcinu. Od početka godine "Sputnjik V" se aktivno koristi u vakcinisanju stanovništva, a obim vakcinacije može da bude znatno povećan zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje - izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev - stoji na sajtu.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još