NE IGNORIŠITE NOKTURIJU: Često noćno mokrenje može da ukaže na zdravstvene probleme

Iako mokrenje usred noći nije neobično, ali ako se događa prečesto može da ukaže na neke zdravstvene probleme, pa je poseta lekaru neophodna.

Prema mišljenju urologa dr Adama Ramina, često mokrenje tokom noći može da prouzrokuje i nokturija, disfunkcija frekvencije mokrenja koja se javlja tokom noćnog spavanja.

- Normalno je da ljudi od srednje životne dobi, pa nadalje bar jednom noću ustaju zbog potrebe za mokrenjem, ponekad i dva puta, a sve više od toga je zabrinjavajuće - kaže doktor opšte medicine Dejvid Bejti.

Nokturiju, kažu doktori, mogu da prouzrokuju brojne bolesti, a obično spadaju u jednu od tri kategorije – poremećaj centralnog nervnog sistema (poput tumora mozga i apneje), kardiovaskularni poremećaji ili poremećaji mišića bešike (zbog dijabetesa, karcinoma bešike ili uvećane prostate).

- Nokturija takođe može da bude samo znak infekcije urinarnog sistema ili bešike - rekao je dr Ramin za "Best Life", ali i te infekcije mogu da imaju ozbiljne posledice ako se ne leče.

Dr Diarhejl Kolins iz Univerzitetske bolnice u Korku kaže da i određeni lekovi, poput diuretika i mišićnih relaksansa, mogu da prouzrokuju nokturiju.

- Prvi korak za lečenje je otkriti njen pravi uzrok - rekla je dr Kolins koja dodaje da i kad osnovni uzrok nokturije nije ozbiljan, ona može negativno da utiče na organizam.

- Što se češće noću budite zbog pražnjenja bešike, to može da bude teskobnije - kaže ona, jer se smanjuje ukupno vreme spavanja i san je nekvalitetniji što tokom dana ometa fokus i utiče na raspoloženje.

Zbog svega toga stručnjaci savetuju da ako se noću često budite zbog bešike, posetite lekara koji će vam pomoći da otkrijete uzrok i eventualno započnete lečenje.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još