VESPA SLAVI JUBILEJ: 75. rođendan legendarnog skutera

Popularna italijanska "vespa" puni 75 godina. Enriko Pjađo, koji je patentirao ovaj skuter 23. aprila 1946, kada je i proizveo 2.000 primeraka, verovatno nikada nije ni pretpostavljao da će dostići ovakav uspeh. Korado D’Askanio, aeronautički inženjer, potpuno je promenio MP5 "paperino" napravivši na taj način ono što danas zovu ikonom globalnog kretanja sa 19 miliona primeraka prodatih širom sveta.

U Italiji, "vespa" je jedno od najomiljenijih prevoznih sredstava: moderna, mladalačka, zabavna, u raznim bojama. Nema grada u ovoj zemlji u kome pored vas neće proći bar desetak onoga što zovu "više od skutera", a koga rado koriste i osobe srednjih godina kao i oni u poznijem dobu.

Nije joj odolela ni filmska industrija, kao ni književnost, muzika, a ni moda. "Vespa" je prvo prevozno sredstvo koje zaista ima univerzalni karakter kada se radi o motornoj industriji. Prva "vespa" od 98 kubika doživela je svoju premijeru u Ćirkolo del Golf u Rimu gde je, pored Enrika Pjađa bio prisutan i američki general Stoun koji je predstavljao savezničku stranu.

Naime, "vespa" je rođena neposredno posle rata, Italijani su je prvi put videli u časopisima "Motor" i "La Moro" kao i u američkom časopisu "Muviton" da bi je uživo videli na Sajmu u Milanu 1946. gde ju je i blagoslovio kardinal Šuster.

No tada je za Italijane, tek izašle iz rata, bila skupa, skoro luksuz. Naime, koštala je 55.000 lira, a ukoliko bi odabrali verziju sa belim točkovima i pokazivača kilometraže - 61.000. Enriko Pjađo dosetio se da uvede plaćanje na rate i to je dovelo do uspeha skutera koji se tada proizvodio u Pontederi, a danas i u Indiji i u Vijetnamu.

Sedamdesetpetu godišnjicu "vespa" slavi u odličnoj atmosferi. Od 2004. godine kada je realizovano 58.000 primeraka, rast brenda je bio kontinuiran prešavši 100.000 u 2006. godini, te 180.000 u 2017 i 200.000 u 2018. godini. U poslednjih deset godina bilo je proizvedeno 1,8 miliona novih skutera koji se voze u svim delovima sveta.

Najveći uspeh do sada imao je model "vespa Pe-Eks" rođen 1977. godine i koji je prodao više od 3 miliona primeraka.

Srećan rođendan "vespi", koja nas ne tako retko obraduje specijalnim i ograničenim izdanjima, dok će specijalna serija za 75. rođendan biti lajt motiv 2021. godine.

"Vespa" je sve više u modi u raznim bojama i uz razne gedžete i mada su razni pokušaji kopiranja ovog skutera završili na sudu, samo jedna je prava "vespa".

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još