SEDAM RAZLOGA ZA POLJUBAC: Kako ljubljenje utiče na organizam?

Zahvaljujući ljubljenju s nekim koga volite ne samo da ćete se vi i vaš partner osećati dobro nego ćete tako i učvrstiti vezu. No, ispostavilo se da ljubljenje ima i mnogo drugih zdravstvenih blagodeti. Na primer, možda niste raspoloženi za ljubljenje voljene osobe kada vas boli glava, ali upravo to bi moglo da vam pomogne da se rešite glavobolje.

1. Vaše arterije bi mogle da budu zdravije

Studija je pokazala da ljudi koji su se češće ljubili imaju niži nivo holesterola. Kad se ljubite, vaše telo počinje da proizvodi više oksitocina. Ovaj hormon pomaže u ublažavanju stresa i teskobe koji mogu doprineti visokom nivou holesterola. Ljubljenje takođe može da pomogne i u snižavanju krvnog pritiska.

2. Vaša alergijska reakcija može da postane manje intenzivna

Ljubljenje smanjuje stres i ispunjava vas pozitivnim emocijama, što može da pomogne čak i u ublažavanju simptoma alergije.

3. Lice bi moglo da vam izgleda mlađe

Mnogo je mišića lica uključeno u proces ljubljenja, pa to tonira vaše lice kao pravi trening. Ljubeći se, za jedan minut možete da sagorite čak do 26 kalorija, a budući da ljubljenje povećava protok krvi u vašem licu, takođe može da podstakne proizvodnju kolagena i elastina, što bi moglo da pomogne da vaše lice izgleda mlađe.

4. Vaša glavobolja ili grčevi mogu postati blaži

Ako vas boli glava ili vas muče menstrualni grčevi, možda bi bilo dobro da pokušate da ublažite bol poljupcem. Ljubljenje proširuje krvne sudove i snižava krvni pritisak, što može da pomogne u smanjenju bola.

5. Utiče i na vaše zube

Ljubljenje povećava proizvodnju pljuvačke koja može da zaštiti vaše zube od štetnih bakterija i spreči propadanje zuba. Neki stručnjaci takođe kažu da mineralni joni u pljuvački mogu čak da pomognu u popravljanju malih oštećenja na zubnoj gleđi. Međutim, vaša oralna higijena i higijena vašeg partnera vrlo su važne jer postoje i bakterije koje uzrokuju kvarenje zuba i koje se mogu preneti kad se ljubite.

6. Mogli biste da smršate

Ljubljenje takođe tera vaše telo da proizvodi više dopamina. Ako u vašem telu nema dovoljno ovog hormona, možda ćete osećati veću želju za hranom, što obično znači da ćete želeti da pojedete nešto nezdravo i visoko kalorično. Pa čak i nakon što pojedete takav obrok, možda nećete biti u potpunosti zadovoljni. No, veće količine dopamina mogu da kontrolišu vaš apetit i spreče gojenje.

7. Možda ćete se osećati manje pospano

Dopamin takođe utiče na vašu količinu energije. Ako vam je nivo dopamina nizak, možda ćete se osećati umornije, pa će vam biti potrebno više sna nego obično. Zato ljubljenje može da poveća budnost,

Izvor: Prva.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još