DESET JAJA ZA VAKCINACIJU: Rusija nalazi zanimljive načine da motiviše građane da prime cepivo

U prestonici Rusije i desetak oblasti, vlasti na razne načine stimulišu starije građane da prime cepivo protiv korone.

Desetak ruskih regiona odlučilo je da stimuliše ljude starije od 60 godina tako što će ako se vakcinišu protiv korone dobiti poklone. Penzioneri u Habarovskom kraju na ruskom Dalekom Istoku koji dođu da se vakcinišu dobiće deset jaja koje im poklanjaju farme iz Habarovska i Komsomolska na Amuru.

U Moskvi će sve do prvog jula trajati akcija "Milion poklona" a starije osobe će dobiti nagradnu karticu sa kojom će moći da potroše hiljadu rubalja (11 evra), a onaj ko je ne iskoristi dobiće nagradne poene koje će moći da upotrebi do kraja godine u prodavnicama i apotekama kao i kafeterijama.

I u Magadanskoj oblasti su odlučili da starijima od 60 godina daju po hiljadu rubalja ako se vakcinišu. Najviše će dobiti penzioneri Čukotke - po dve hiljade rubalja - ako se vakcinišu do 11 maja. Sada o stimulisanju penzionera da vakcinišu razmišljaju i u rukovodstvu Sankt Peterburga.

U Tulskoj oblasti odlučili su da stimulišu ne samo penzionere već sve građane, pa oni koji se vakcinišu mogu besplatno da idu na koncerte, izložbe i utakmice fudbalskog kluba "Arsenal" iz Tule koji se takmiči u najvećem rangu ruskog prvenstva.

Do sada je u Rusiji vakcinisano u "dve runde" 7,7 miliona građana od toga je polovina starijih od 60 godina. Prvu dozu vakcine primilo je još 4,3 miliona i sada čeka drugu. Masovna vakcinacija protiv korone počela je 18. januara ali Rusija se ne može pohvaliti da ima veliki odaziv mada građani imaju mogućnosti da odaberu jednu od tri registrovane domaće vakcine. Strane vakcine nisu registrovane u Rusiji pa se zato i ne mogu dobiti.

Za sve građane Rusije vakcina je besplatna. Stranci takođe mogu dobiti besplatnu vakcinu a plaćaju samo lekarski pregled koji košta 1.800 rubalja, odnosno 20 evra.

U Kirovskoj oblasti koja je među tri sa najvećim brojem vakcinacije se dešava da se građani moraju stimulisati poklonima da bi se cepili protiv korone. Guverner Kirovske oblasti Igor Vasiljev tvrdi da su medicinski radnici objasnili građanima da je u njihovom intersu da se vakcinišu.

Guverner Brjanjske oblasti Aleksandar Bogomaz objašnjava da su činovnici prvi krenuli da se vakcinišu i tako pokazali građanima da se ne trebaju plašiti i da je u njihovom iteresu da prime cepivo. Bogomaz tvrdi da su se među prvima vakcinisali članovi njegove porodice.

U akciju propagande vakcinacije sada se aktivnije uključio i predsednik Vladimir Putin koji je takođe primio domaću vakcinu.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još