MINHEN GUBI VIŠE OD MILIJARDU EVRA: Oktoberfest otkazan drugu godinu zaredom

Zbog pandemije koronavirusa, otkazan je i ovogodišnji međunarodni jesenji festival u Nemačkoj.

Oktoberfest je otkazan drugi put zaredom.

- Pandemija ne dozvoljava održavanje jednog takvog festivala sa međunarodnim karakterom - objavili su zvaničnici.

Vest je "teška srca, ali sa visokim stepenom zdravog razuma", objavio i gradonačelnik Minhena Diter Rajter na konferenciji za novinare, koji je i formalno morao da donese odluku o festivalu.

Oktoberfest je jedan od najvećih i najpoznatijih festivala u Nemačkoj i Evropi. Prvi put je održan 1810. godine.

Počinje svake jeseni krajem septembra i završava se u oktobru. Minhen zbog festivala tada poseti nekoliko miliona turista iz inostranstva.

Goste tokom višednevne manifestacije, tradicionalno služe pivom, vinom, šampanjcem, čajem, limunadom, kobasicama, mesom sa roštilja...

- Oktoberfest sa raznim ograničenjima, na primer samo za vakcinisane, ili samo za domaće posetioce, ne odgovara njegovom karakteru narodnog festivala - rekao je Rajter i dodao da je nemoguće u aktuelnoj situaciji bezbedno slaviti kao i svakog oktobra, kao i da mu je veoma žao zbog miliona prijatelja i redovnih učesnika Oktoberfesta.

Otkazivanje festivala nosi i ekonomske posledice, jer će mnogi ostati bez uobičajenog angažovanja, a grad će, procenjuje se, izgubiti prometovanje u vrednosti od oko 1,2 milijarde evra.

Inače, mnogi su se nadali da će odluka ipak biti drugačija i da će festival biti bar odložen.

Pomoć onima koji posluju tokom festivala od države se očekuje, ali mnogi ugostitelji i zabavljači smatraju da im je "opet zabranjeno da se bave svojim poslom".

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još