REŠITE PROBLEM NA PRIRODAN NAČIN: Idealne maske za masnu kosu

Ukoliko imate masnu kosu, znate koliko održavanje takve kose može biti naporno, ali na svu sreću, priroda nam i u ovom slučaju priskače u pomoć!

Kosa može da se masti iz različitih razloga, a preveliko lučenje sebuma, između ostalog, može biti izazvano nezdravom ishranom, određenim medikamentima, lošom negom kose, stresom, hormonskim disbalansom i vremenskim uslovima.

Masna kosa izgleda neuredno, a svakodnevno pranje nije najbolje rešenje. U nastavku saznajte kako da rešite ovaj problem na prirodan način.

Maske za masnu kosu

Maska od zelenog čaja

Zahvaljujući prirodnim antioksidansima, zeleni čaj čisti kožu glave i sprečava preterano lučenje sebuma. Uz to, jača kosu, ubrzava rast i sprečava opadanje kose.

Pola šoljice listića zelenog čaja sipajte u šerpu, dodajte šolju vode i 10 kapi esencijalnog ulja limuna. Kada proključa, ostavite da se kuva još 5 minuta. Procedite pa prohlađenu tečnost nanesite na kosu, utrljajte u skalp i ostavite da deluje 40 minuta.

Maska za masnu kosu od belanaca i limuna

Limun sadrži limunsku kiselinu koja sprečava mašćenje kose i održava balans pH vrednosti na samoj koži glave, dok proteini iz belanaca jačaju vlasi.

Pomešajte sok od jednog limuna s jednim belancetom. Nanesite na kožu glave i kosu i ostavite da deluje 10 minuta. Isperite hladnom vodom, a zatim kosu operite šamponom.

Maska od meda i jabukovog sirćeta

Sirće sprečava nagomilavanje ulja na koži glave i održava normalnu pH vrednost kože glave, dok med hidrira kosu i čini je mekom i glatkom.

Pomešajte kašiku jabukovog sirćeta sa kašikom meda i dve kašike vode. Nanesite na skalp i kosu i ostavite da odstoji 10 minuta, zatim isperite blagim šamponom i hladnom vodom.

Maska od aloe vere

Pored umirujućih i osvežavajućih efekata, aloe vera ima antibakterijska i antioksidantna svojstva. Uz limun, gel ove biljke uklanja višak ulja sa kože glave, a u isto vreme hrani kosu i čini je sjajnijom.

Pomešajte 3 kašike gela aloe vere s kašikom limunovog soka i nanesite na skalp i kosu. Ostavite da deluje 10 minuta, pa zatim isperite hladnom vodom.

Kako sprečiti mašćenje kose

1. Koristite blage šampone, namenjene masnoj kosi.
2. Regenerator nanosite samo na krajeve.
3. Održavajte higijenu četki i češljeva.
4. Kosu perite hladnom ili mlakom vodom.
5. Ne dodirujte kosu prečesto u toku dana.
6. Kad god je moguće, pustite da se kosa osuši prirodnim putem i izbegavajte fen.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još