RASPOLOŽENI ZA DEMOKRATIJU? - Prvi festival demokratije od 13. do 15. septembra

Kome treba „Sve po spisku“ zbog toga što Srbija u 21. veku nema tačan i ažuriran birački spisak?

„Da li je i gladan čovek građanin“ ili je tek siguran glas koji se prodaje za nekoliko konzervi mesnog nareska i flašu ulja? Kako će izgledati „Srbija, dan posle“?

Pod znacima navoda u prethodnim rečenicama kriju se naslovi nekih od debata koje čine program DemFesta (Festivala demokratije), koji se prvi put u Beogradu i nizu drugih srpskih gradova održava od 13. do 15. septembra, a organizuje ga Crta s mrežom partnerskih organizacija.

Političari su nekad govorili kako su izbori festival demokratije. U napetoj i neizvesnoj predizbornoj godini ta sintagma zvuči gotovo ironično. Uopšte, otkud festival demokratije kad je demokratija u krizi i lokalno i globalno, zar ne?

Demokratija jeste suočena s raznim izazovima i pretnjama, ali baš zato je važno da slavimo vrednosti demokratije, koje su, čvrsto smo uvereni, veće od svih njenih neprijatelja. Zato smo pokrenuli DemFest, po uzoru na slične događaje koji se poslednjih godina prave u svetu, pre svega u skandinavskim i baltičkim zemljama.

Cilj festivala nije da udari brigu na veselje (iako će ponuditi i mnogo zabavnih sadržaja), nego da otvori dijalog o problemima koji suštinski ugrožavaju demokratiju, kao što je gubitak poverenja građana u korumpirane izabrane predstavnike ili rastuća ekonomska nejednakost, zbog koje se sve više političke moći koncentriše u sve užem krugu najbogatijih.

Namera nam je da ozbiljno razmišljamo i ozbiljno se zabavljamo. Verujemo da o važnim pitanjima može da se govori i u opuštenijoj, manje formalnoj atmosferi, jezikom koji svi razumeju. DemFestom slavimo Međunarodni dan demokratije (15. septembar), s namerom da popravimo demokratsko raspoloženje među građanima i pokažemo da ima smisla boriti se za demokratiju. Zato je i slogan našeg prvog festivala: Nema povlačenja!

U festivalskom programu, među raznovrsnim debatnim i umetničkim sadržajima sigurno ćete pronaći nešto što će vam privući pažnju, a ulaz na sve događaje je besplatan.

Autor: Vukosava Crnjanski, direktorka Crte
Foto: Promo

Pogledajte još