Pariski orkestar

Jedan od najprestižnijih svetskih orkestara, "Pariski orkestar", održao je u Centru "Sava" koncert predstaviviši dela slavnih romantičara: Lista, Šopena i Franka.
Jasan i prirodan zvuk i besprekorno izvođenje, glavne su karaktaristike ovog orkestra kojim je dirigovao Japanac, Jutako Sado. Kao solista na klaviru nastupio je Nikolaj Luganski koji je dokazao Beograđanima zašto ga kritičari nazivaju „princem od klavira“.
"Pariski orkestar"  osnovan je 1967. godine. Brzo je stekao reputaciju jednog od najboljih svetskih orkestara. Prvi umetnički direktor bio je Šarl Minš. Orkestrom su dirigovali i Herbert fon Karajan, Sir Đerđ Šolti...
Dirigent Jutaka Sado je završio muzičke studije u Kjotou. Radio je s Leonardom Bernštajnom i Seiđijem Ozavom. Međunarodnu karijeru započinje 1989. prvom velikom nagradom na takmičenju za dirigente u Bezansonu. Jutaka Sado je redovni gost u najpoznatijim francuskim i svetskim orkestrima i operama, kao što su "Pariski orkestar", Filharmonijski orkestar "Radio Fransa", Francuski nacionalni orkestar, Nacionalni orkestar Bordoa i Akitene. Danas je umetnički direktor novog orkestra i opere u Kobeu, otvorene 2005. godine.
Pijanista Nikolaj Luganski pokazuje izuzetan muzički talenat još od malena. Pod tutorstvom Tatjane Nikolajeve stekao je slavu izvodeći klasični virtuozni repertoar. Uspesi su mu brzi (Srebrna medalja u Lajpcigu 1988, druga nagrada takmičenja "Rahmanjinov" u Moskvi 1990, prva nagrada takmičenja "Čajkovski" 1994). Sa samo 32 godine, briljantna karijera mu je omogućila da nastupi u celom svetu, od zapadne Evrope do Japana, od Brazila do Bugarske.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.