ZVANIČNI PODACI: "Sputnjik V" najbezbedniji među vakcinama primenjenim u Srbiji

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) objavio je da su najnoviji zvanični podaci o vakcinaciji u Srbiji potvrdili da je ruska vakcina "Sputnjik V" protiv koronavirusa najbezbednija među vakcinama koje se u Srbiji primenjuju, prenela je ruska ambasada u Beogradu.

Podaci potvrđuju da "Sputnjik V" ima najviši profil bezbednosti - nema zabeleženih ozbiljnih nuspojava vezanih za vakcinaciju, nema prijavljenih smrtnih slučajeva vezanih za vakcinaciju, i nema primećenih slučajeva tromboze posle vakcinacije. Kako se navodi, "Sputnjik V" je pomogao Srbiji da postane evropski lider u vakcinacijama protiv kovida. Srbija je do sada, dodaje se, potpuno vakcinisala sa raznim vakcinama uključenim u njen program više od četvrtine stanovnika, odnosno 28 odsto, što je dvostruko više nego prosek u Evropi (14 odsto).

Navodi se da je efikasna vakcinacija uticala na smanjenje stope smrtnosti u Srbiji, da je broj dnevnih smrtnih slučajeva od koronavirusa pao gotovo četiri puta u odnosu na vrhunac početkom aprila.

Kiril Dmitrijev, generalni direktor ruskog fonda RDIF rekao je da je Srbija donela odluku o uključivanju raznih vakcina u svoj porfolio bez političke pristrasnosti.

- Visok profil bezbednosti "Sputnjika V" još jednom je potvrđen dok je uključenje tog cepiva u program vakcinacije u Srbiji omogućilo zemlji da postane evropski lider u vakcinacijama protiv kovida. Cenimo partnerstvo sa Srbijom i spremni smo da snabdemo druge zemlje "Sputnjikom V" da pomognemo ljudima da se ponovo osećaju bezbednim - rekao je Dimitrijev.

Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i kopredsedavajući međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije rekao je da je Srbija nezavisno birala vakcine i da je donosila odluke bez političke pristrasnosti, smatrajući da će nabavkom što je više vakcina moguće najbolje zaštititi stanovništvo, prenosi se u saopštenju ruskog fonda.

Popović se zahvalio ruskim partnerima na njihovoj podršci u isporuci vakcina kao i pružanju mogućnosti da u Srbiji kao prvoj zemlji u južnoj Evropi uskoro počne proizvodnja ruske vakcine "Sputnjik V".

- Pokretanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji rezultat je dogovora dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina i to je potvrda najbliže saradnje i najvišeg nivoa uzajamnog poverenja između Srbije i Rusije - rekao je Popović.

U saopštenju se ukazuje na niz ključnjih prednosti vakcine "Sputnjik V".

Njena efikasnost je 97,6 odsto na osnovu analize podataka o stopi zaraze u Rusiji osoba vakcinisanih sa dve doze "Sputnjika V" od 5. decembra 2020. do 31. marta 2021.

Zatim se ukazuje da ruska vakcina koristi dobro proučenu i dokazanu platformu humanih adenovirusnih vektora, da koristi dva različita vektora za svoje dve doze čime se obezbeđuje duži imunitet nego kod vakcina koje koriste isti mehanizam za obe doze. Ukazuje se da su bezbednost, efikasnost i nedostatak dugoročnih negativnih efekata adenovirusnih vakcina dokazani u više od 250 kliničkih studija tokom dve decenije.

"Sputnjik V" ne izaziva jače alergije, može se čuvati na temperaturi frižidera od dva do osam stepeni Celzijusa, a cena mu je manja od 10 dolara po dozi što znači da zemlje širom sveta mogu da je priušte.

U saopštenju se ne navode po imenu druge vakcine koje se koriste u Srbiji pored Sputnjika V - kineski "Sinofarm", preparat "Fajzer/Biontek" i "AstraZeneka".

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još