SLAVIMO ŽENE I NASLEĐE: Izložba rukotvorina žena iz Srbije u rezidenciji ambasadora SAD

Izložba "Slavimo žene i nasleđe" u dvorištu rezidencije ambasadora SAD u Beogradu, održana je danas u Beogradu. Pod pokroviteljstvom supruge ambasadora SAD u Srbiji, gospođe En Godfri, izložba je organizovana kao reprezentativna postavka rukotvorina članica Etno mreže, zanatskih udruženja, zadruga i preduzetničkih radnji iz svih krajeva Srbije. U prelepom ambijentu rezidencije, ova postavka predstavila je tehnike i motive prepoznatljive za regionalne celine – Vojvodina, centralna, istočna i južna Srbija.

Tokom prepodneva, proizvođače rukotvorina posetile su članice Međunarodnog kluba žena i prva dama Srbije, gospođa Tamara Vučić, koje su se rado oprobale u tkanju i pustovanju. Članice Etno mreže demonstrirale su i druge tehnike koje neguju u svojim udruženjima i radnjama - vez, heklanje, necanje, pletenje, a svi zainteresovani mogli su da naprave prve korake u tradicionalnim veštinama.

Domaćin svečanosti En Godfri, koja pruža bezrezervnu podršku Etno mreži, pozdravila je sve učesnike izložbe i zahvalila im na predanom radu. Prisutnima se obratio i ambasador Entoni Godfri, koji je istakao ponos što je u svom domu ugosio članice Etno mreže i što je, uz podršku svoje supruge, prodajnom izložbom podržao umetnice i opštine iz kojih dolaze. Događaju su prisustvovale i ministarke Zorana Mihajlović i Tatjana Matić, kao i gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, koji su istakli važnost pružanja podrške ženama iz ruralnih područja.

Tokom čitavog dana trajanja, izložbu u Užičkoj ulici, posetili su i članovi porodica zaposlenih u Ambasadi SAD, koji su mogli da uživaju u rukotvorinama i demonstracijama 27 lokalnih udruženja, preduzetničkih radnji i škola.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još