OBRASCI I INFORMACIJE NA JEDNOM MESTU: Počeo sa radom Registar administrativnih postupaka na portalu eUprave

Registar administrativnih postupaka na portalu rap.euprava.gov.rs počeo je juče da radi, a u njemu se trenutno nalazi spisak više od 1.600 postupaka, odnosno usluga koje javna uprava, pruža privrednim subjektima.

Dostupni su i obrasci zahteva i informacije o potrebnoj dokumentaciji koju prilažu uz zahtev, broju računa i iznosu takse ili određene naknade koju treba da uplate, kao i sve druge potrebne informacije za upešno podnošenje zahteva.

- Portal će značiti da nema više gužvi na šalterima za dobijanje neke informacije, uzimanja nekog zahteva, biće poznato koji iznos takse i nakande treba da se uplati i na koji račun - rekla je direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić.

- Registar, koji je od danas javno dostupan, jedinstvena je baza svih administrativnih postupaka koje sprovodi javna uprava. Do 2022. planiramo da se u registru nađu i svi postupci koji se odnose na građane, a do kraja 2023. i izvorni postupci AP Vojvodine i jedinica lokalne samouprave.

Od 1.600 postupaka u ovom trenutku 27 usluga je digitalizovano. Tu su u pitanju usluge Uprave za duvan i Uprave za zaštitu bilja, a sa ovim sistemskim i sistematičnim pristupom očekujemo digitalizaciju velikog broja usluga iz ovog registra.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još