TREĆA DOZA NEOPHODNA: Primaćemo vakcinu svake godine kao u slučaju sezonskog gripa

- Tek kada budemo saznali koliko je imunih, videćemo šta možemo da očekujemo u odbrani od virusa. I videćemo ko treba da primi treću dozu vakcine, jer je jasno da će biti neophodna - izjavio je prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba.

Kako je rekao, moraće da se uradi nacionalna studija o tome koliko građana ima imunitet na virus korona i mora se razmišljati da to krene već od avgusta, septembra, piše Kurir.

Tiodorović je na konferenciji naglasio da ćemo kolektivni imunitet dostići ako imamo 60-70 odsto zaštićenih, računajući tu i one koji su imunitet stekli vakcinacijom i one koji su ga dobili prirodnim putem.

- Studija mora biti dizajnirana tako da obuhvati svaki deo zemlje, da obradi sve po polu i uzrastu, da bude urađen geografski raspored, kako bismo imali pravu sliku imuniteta populacije - kazao je prof. Tiodorović.

On smatra da će treća doza vakcine biti neophodna.

- Treća doza vakcine će biti neophodna, toga moramo biti svesni. Onoga trenutka kad nam budemo jasno na osnovu studije kakakv imuni odgovor imamo, znaćemo i ko treba da primi tu treću dozu. Ali, treća doza biće za šest ili osam meseci ili će to možda biti kao kod sezonskog gripa, da ćemo morati svake godine da primamo vakcinu - istakao je Tiodorović.

Izvor: Blic.rs/Kurir
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još