VLASNIK GODINAMA TVRDIO DA POSEDUJE ORIGINAL: Kopija Mona Lize na aukciji za 300.000 evra

Rejmon Eking je decenijama pokušavao da ubedi svet da je slika Mona Lize koju je kupio u francuskoj antikvarnici 1953. godine prava, a da je ona u muzeju Luvr kopija. Sada je aukcijska kuća "Kristi" stavila na prodaju "Ekingovu Mona Lizu" i očekuje se da će dostići cenu od 300.000 evra.

Rejmon Eking, koji je preminuo 1977. godine, osporavao je autentičnost originalnog remek-dela Leonarda da Vinčija koje se nalazi u pariskom muzeju Luvr, tvrdeći da originalna slika nikada nije vraćena posle krađe početkom 20. veka, već da je završila u radnji u selu Maganjosk u njegovoj rodnoj Provansi, dok je galerija u francuskoj prestonici prevarena kopijom.

- Izgleda kao Mona Liza, ali kvalitet izrade nije Leonardov - tvrdi Pjer Etjen, direktor Međunarodnog odeljenja za slike starih majstora u "Kristiju".

Brojni novinski članci svedoče o Ekingovoj upornosti da dokaže kako je u pravu, a među Pateovim filmskim žurnalima iz 1960. godine se može videti poseta američkih novinara Ekingu koji su došli da vide njegov primerak kada je slika iz Luvra bila poslata na izložbu u Sjedinjene Države.

Iako se može činiti neverovatnim, zajednica istoričara umetnosti je ovaj slučaj shvatila veoma ozbiljno. Pjer Etjen je otkrio prepisku i članke napisane na francuskom, engleskom i ruskom jeziku, u kojima se tvrdi da bi ovu Ekingovu sliku trebalo ozbiljno razmotriti.

Snagom svog uverenja Eking je uspeo da za svoje argumente pridobije i savremene istoričare umetnosti. Čak je i danas, prema Etjenu, Ekingova slika "veoma poznata u Luvru" i među današnjim kustosima.

"Ekingovu Mona Lizu" je najverovatnije izradio nepoznati umetnik početkom 17. veka, oko 100 godina pošto je original italijanskog renesansnog majstora postao deo kraljevske kolekcije Fransoa Prvog od Francuske, kažu u aukcijskoj kući.

Očekuje se da će platno biti prodato za dvesta do trista hiljada evra na onlajn aukciji koja se završava 18. juna.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još