MESTO OKUPLJANJA UKUĆANA: Feng Šui pravila koja važe u dnevnim sobama

Dnevna soba predstavlja najznačajnije područje u jednom domu.

Ona je mesto okupljanja ukućana i centar najvažnijih zbivanja. Kada je reč o prostorijama unutar jedne kuće, ona može da bude bez radne kancelarije, bez sobe rezervisane isključivo za igru, bez vešernice ali ne i bez dnevne sobe. Čak i ako dnevni boravak nije jasno definisan i deli prostor sa spavaćom sobom, kao u slučaju vrlo malih stanova, njegova važnost nije umanjena.

Samim tim ako u dnevnoj sobi želimo da osiguramo protok pozitivne energije, potrebno je da joj osiguramo pravilan raspored i odnos stvari u skladu sa Feng Šuijem. Pravila se odnose na: izgled, oblik, veličinu, lokaciju ulaznih vrata.

Ovo omogućava prilagođavanje Feng Šui pravila s obzirom na to da je svaka kuća, priča za sebe, specifična na svoj način.

Osnovni koncept Feng Šui učenja je da životni prostor bude prvo što osoba koja živi u prostoru vidi pri ulasku, pre nego što pogledom obuhvati kuhinju ili trpezariju. Ovo ima smisla i u pogledu toga što vaše goste ugošćavate u dnevnoj sobi. Fokus u dnevnoj sobi nije lokacija vrata, već je važno da ljudi pri ulasku u kuću uđu lako u dnevni boravak.

Veoma je važno da glavna ulazna vrata koja vode do dnevne sobe ne budu direktno naspram prozora. Ovakva konfiguracija energetskog tunela omogućava pogled u kuću od glavnih vrata do spoljnjeg okružena sa druge strane, a to se smatra vrlo negativnom stavkom. U ovakvim slučajevima čak i ako uspete da zaradite neki lični prihod nećete moći da nagomilate bogatstvo. Vlasnici ovakvih domova, skloni su tome da troše koliko zarade, ako ne i više. Lek za ovakav problem je blokiranje tunela pregradama ili zavesama.

Od ključne je važnosti da šporet bude daleko od pogleda. Treba da vam je u vidokrugu samo kada ste u kuhinji. Nije preporučljivo smestiti ga u ugao u kom je vidljiv iz dnevne sobe. Vatrena energija može uzrokovati temperamentnost kod ukućana.

Osnovno pravilo je da plafon u dnevnoj sobi mora biti svetliji od poda. Plafon predstavlja nebesku energiju a pod zemaljsku. Kada je slučaj obratan, dolazi do sukoba energije u prostoru. Čak i najbolji sporstki automobili sa najboljim performansama biće beskorisni ako su okrenuti naglavačke.

Ogledala nikako ne treba da budu iza sofe u dnevnoj sobi, kao ni da iza nje postoji prolaz. Poželjno je da ulazak u dnevnu sobu nije iza sofe. Zid iza sofe treba da joj bude potpora. Viseće grede ili nagnuti plafoni nisu poželjni iznad sofe. Ni u kom slučaju sofa ne treba da bude okrenuta prema stepeništu.

Izvor: Mojenterijer.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još