MLEKO NE SADRŽI TRAGOVE VIRUSA: Dojenje se preporučuje i u slučaju da majka ima kovid-19

Mleko majki zaraženih kovidom-19 ne sadrži tragove virusa, već je vektor za prenos antitela i dojenje se preporučuje i u slučaju zaraze, pokazala je najnovija španska studija.

Sprovedena u okviru inicijative "MilkCorona" španskog Saveta za naučna istraživanja i univerzitetske bolnice u Valensiji, studija je utvrdila da nijedan od analiziranih uzoraka majčinog mleka nije sadržao tragove RNK koronavirusa.

Marija Karmen Koljado, istraživačica zadužena za projekat, rekla je da su u uzorcima mleka pronađena antitela koja je razvila majka, "što sugeriše da je majčino mleko vektor za prenošenje antitela".

Lekari pedijatrijske klinike u Valensiji navode da ovi rezultati podvlače "važnost sistematskog preporučivanja dojenja u svim slučajevima u kojima majka ima malo ili nimalo simptoma".

Studija je analizirala prisustvo antitela u majčinom mleku 75 žena koje su primile vakcine Fajzer/Biontek, Moderna i Astrazeneka.

Utvrđeno je da svi uzorci sadrže antitela na različitim nivoima, u zavisnosti od vakcine.

Pokazalo se i da mleko žena koje su primile jednu dozu vakcine posle zaraze virusom i mleko žena koje su primile obe doze vakcine, a da nikad nisu bile zaražene, sadrži isti nivo antitela.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još