Obeležen Međunarodni dan izbeglica i 45 godina UNHCR u Srbiji

Prethodnih decenija Srbija je pokazala koliko brine, koliko je humana i solidarna i kako treba da se odnosi prema onima kojima je pomoć najpotrebnija i koji su morali da napuste svoj dom, poručila je ministarka Darija Kisić Tepavčević u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je obeležen Međunarodni dan izbeglica i 45 godina rada UNHCR u Srbiji.

- Napustiti dom sa saznanjem da se verovatno nikada tamo nećeš vratiti izuzetno je teško i biti izbeglica je, takođe, veoma teško. To je osećaj koji može da opiše samo neko ko je kroz sve to prošao - rekla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dodala je da je na ličnom iskustvu videla kako Srbija raširenih ruku dočekuje sve kojima je pomoć najpotrebnija i u Srbiji je, kaže, pronašla sigurnost, mir, ljubav i svoju državu.

- I to je poruka svima vama koji ste napustili svoje domove, koji se u ovom momentu osećate tužno, nekada i usamljeno, da znate da se nalazite u sigurnoj zemlji i da ima ko brine o vama - naglasila je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla i da je ponosna što je Ministarstvo od početka migrantske krize sa partnerima Ministarstvom unutrašnjih poslova, Komesarijatom za izbeglice, UNHCR i Međunarodnim komesarijatom za izbeglice, aktivno učestvovalo u sprovođenju mera da se što više olakša boravak ljudima koji su se našli na teritoriji Srbije.

Naglasila je da su poseban doprinos dale ustanove socijalne zaštite koje su pružale pomoć najugroženijima, pre svega deci migrantima bez roditeljske pratnje, ženama žrtvama rodno zasnovanog nasilja, žrtvama trgovine ljudima, osobama sa invaliditetom.

Kisić Tepavčević je navela da se u narednom periodu planira proširenje smeštajnih kapaciteta za decu migrante bez roditeljske pratnje i povećanje obima usluga za migrante koji se nalaze u Srbiji.

Ona je navela i da je Sbija prva u Evropi i među prvima u svetu izbeglice i migrante uključila u aktivni program imunizacije i time opet pokazala koliko je solidarna, odgovorna i koliko brine o svima koji se nađu na njenoj teritoriji.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još