KORONAVIRUS NE JENJAVA: Epidemijska situacija se pogoršava, raste broj hospitalizovanih

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar upozorio je danas da ukoliko nastavimo sa opuštenim ponašanjem i bez sprovođenja vakcinacije koja će nas dovesti do kolektivnog imuniteta, možemo očekivati pogoršanje situacije u vezi sa virusom korona za nekoliko nedelja.

Lončar je još jednom apelovao na sve, posebno na mlade, da se vakcinišu kako bismo došli do kolektivnog imuniteta.

- Voleo bih da do jeseni možemo da idemo sa opuštenijom situacijom, ali sa ovakvim ponašanjem i vakcinacijom, pitanje je nedelja - kazao je Lončar i dodao da se građani koncentrišu samo na broj zaraženih što je neodgovorno jer postoje i drugi pokazatelji koji govore o tome da se situacija pogoršava, kao što je povećan broj hospitalizovanih.

Pozvao je sve da budemo i dalje jedinstveni u borbi protiv virusa korona ukoliko hoćemo da imamo zdravu naciju.

U tom smislu, poziva sve koji su zbog korone odlagali svoje preventivne preglede vezane za druge bolesti, da iskoriste ovaj period zatišja i odu na kontrole.

- Naš sistem danas funkcioniše kao pre korone - dodaje ministar.

Zdravstveni izveštaj istraživanja koji je uradila ŠTADA u 15 evropskih zemalja, uključujući i našu, čiji su rezultati predstavljane na današnjem panelu, pokazuje da je u Srbiji pandemija virusa korona doprinela da poverenje građana u zdravstveni sistem poraste za 12 odsto u odnosu na period pre pandemije, a Lončar kaže da taj podatak govori sam za sebe.

- Ako kažete da je u celoj Evropi pao procenat poverenja u zdravstvene sisteme u proseku za tri procenta, a da je u Srbiji u kojoj je do juče zdravstveni sistem bio na prvom mestu po korupciji, porastao za 12 odsto, mislim da to samo o sebi govori - kazao je Lončar.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još