Ruski aranžman još na stolu

Pregovori su u toku, nije stigla nikakva nova ponuda ruske strane, a sporazum će biti potpisan, rekao je ministar Bubalo.

Radna grupa za saradnju Srbije i Rusije u oblasti energetike ni juče se nije sastala, saopšteno je nakon jučerašnje redovne sednice Vlade Srbije. Prema rečima ministra trgovine Predraga Bubala, činjenica da se sastanak radne grupe otkazuje drugi dan zaredom, ne znači ništa, iako se o tom pitanju dosta spekuliše u javnosti. 

Ovo je jedan proces pregovaranja sa ruskom stranom koji permanentno teče, kontakti su stalni i, onog momenta kada bude dovoljno elemenata da vlada donese odluku, to će biti učinjeno - rekao je Bubalo i naglasio da je, iako radna grupa još uvek nije zasedala, on optimista i ubeđen da će ovaj sporazum biti potpisan, jer je od ogromnog interesa za budućnost Srbije. Na insistiranje novinara zbog čega se konkretno radna grupa nije sastala, Bubalo je ponovio da, kada bude elemenata za donošenje bilo kakve odluke, komisija će zasedati, ali da tu odluku ne donosi jedna komisija, nego vlada, ali i tada će ona proći i "sito i rešeto" skupštinske procedure. Ministar je rekao i da nije stigla nikakva nova ponuda ruske strane, ali svakodnevno ima nečeg novog u pregovorima, mada nije želeo da precizira šta je to što je novo danas u odnosu na, recimo, jučerašnji dan. 

U svakom slučaju, Rusi nisu postavili nikakav rok u kojem vlada mora da odgovori na ponudu, istakao je on. Bubalo nije mogao sa sigurnošću da kaže da li će premijer ili neko iz vlade danas prisustvovati energetskom samitu u Sofiji, gde je, kako je bilo najavljivano, trebalo da budu precizirani detalji prelaska "Južnog toka" preko Srbije, a zbog kojeg je u Bugarsku doputovao i predsednik Rusije Vladimir Putin. Odgovarajući na novinarska pitanja, Bubalo je naglasio i da pregovori s Rusima nisu zategli odnose u vladajućoj koaliciji. U medijima se, inače, pred jučerašnju sednicu Vlade, spekulisalo da je odlaganje sastanka radne grupe uslovilo nepostojanje jedinstvenog stava o ponuđenom sporazumu. Vlada je juče usvojila i Nacrt zakona o javnim nabavkama, kojim je olakšan postupak javnih nabavki, eleminisane neke kolizije i uvršćene određene evropske direktive. Juče je usvojen i Nacrt zakona o budžetskom sistemu.

("Pregled")

Pogledajte još