Pokrajinski sekretar za privredu i turizam: Moramo da obogatimo turističku ponudu u Vojvodini i zadržimo domaće turiste i nakon pandemije

Korona kriza ostavila je brojne posledice na privredni i turistički sektor širom planete, pa tako i naše zemlje, a posledice ćemo, kako razne procene pokazuju, osetiti narednih nekoliko godina koliko će biti potrebno da se nadoknadi izgubljeno od početka 2020. godine. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je u proteklom periodu, na različite načine, pomagao privrednicima kao i zaposlenima u turizmu, a kakvo je trenutno stanje u ovim krizom teško pogođenim oblastima, kao i kakve sve potencijale krije Vojvodina, te o narednim planiranim aktivnostima pokrajinskog sekretarijata, za naš portal govori dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Šest godina nije bilo konkurska za dodelu oznake kvaliteta „Najbolje iz Vojvodine“, a ranije je ova oznaka dodeljivana prehrambenim, industrijskim i zanatskim proizvodima. Novom odlukom ona se može dodeliti i za turističke usluge, destinacije i tradicionalne manifestacije na teritoriji AP Vojvodine. Recite nam nešto više o konkursu i njegovim novinama.

- U nastojanju da se pomogne nastup naše privrede i uključenje njenih subjekata u evropske i svetske trgovinske tokove, svojevremeno je Vlada AP Vojvodine 2004. godine ustanovila ovu oznaku, ali se prestižno zvanje nije dodeljivalo od 2016. godine. Konkurs za dodelu na korišćenje oznake kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine“, Sekretarijat je ponovo objavio 5. juna 2021. godine, a sam konkurs će biti otvoren trideset dana.

Pravo učešća na Konkursu imaju pravna lica, preduzetnici, fizička lica ili drugi organizacioni oblici koji se bave proizvodnjom roba ili pružanjem usluga, odnosno organizatori programa i manifestacija, koji imaju sedište na teritoriji AP Vojvodine. Novina su i manifestacije, pri čemu organizatori mogu konkurisati za manifestaciju koja se izdvaja po načinu održavanja, korišćenju resursa, originalnosti, ciljevima, kao i prema rezultatima u oblastima delovanja, te prema načinu na koji manifestacija zastupa određenu mikrolokaciju ili regiju, njenu autentičnost i svojstvenost.

Ovim projektom prepoznajemo i nagrađujemo one najbolje, koji se trude, koji rade, nagrađujemo nastojanje proizvođača da zaštite jedinstven brend sa izuzetnom reputacijom. Na ovaj način se identifikuju najkvalitetniji proizvodi iz AP Vojvodine, a svi nagrađeni proizvodi zadovoljavaju evropske norme kvaliteta proizvoda - poseduju sertifikat HACCP i standard ISO.

Ovim projektom ćemo zasigurno pomeriti granicu ustanovljenja kvaliteta proizvoda i kontrole istog, fokusirajući se na domaću privredu i proizvodnju, kao i na uslužnu delatnost vojvođanskih privrednika.

Svako ko ponese ovaj znak bi trebalo da bude ponosan na činjenicu da mu je dodeljen. Kontrola će biti stalna i na godišnjem nivou, a znak se dodeljuje na tri godine, sa mogućnošću produžetka roka za korišćenje, jer nećemo dozvoliti devalvaciju ove značajne oznake. Pored toga, razgovaraćemo i sa velikim trgovinskim lancima, kako bi se za ove proizvode, nosioce oznake, opredelilo i posebno mesto unutar prodajnog prostora, upravo da bi kupci znali koji su to proizvodi ispunili najstrože kriterijume i da ih mogu konzumirati pouzdano.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam će konkurs sprovoditi u saradnji sa preduzećem za kontrolu kvaliteta i kvantiteta robe i usluga ,,Jugoinspekt - Novi Sad" d.o.o., koje će vršiti prijem prijava i proveravati ispunjenost uslova, kao i sa Turističkom organizacijom Vojvodine, u domenu turizma, ugostiteljstva i manifestacionog turizma.

Nedavno su dodeljena priznanja za kvalitet usluga u protekloj godini „Kapije uspeha“. Kakvu simboliku nosi ovo prestižno priznanje?

- Kada govorimo o tome kakva su vremena, nikada nisu bila laka. Ono što uvek pobeđuje to teško vreme jesu ljudi. Karakteristika ovih prostora, koji jesu mali u svetskim razmerama, jesu ljudi sa kojima se ponosimo, koji žive i rade ovde. Ponosan sam na sve dobitnike ove nagrade. Hajde da promenimo kurs i govorimo o onima koji su najbolji, jer imamo čime da se dičimo.

Tradicionalna godišnja dodela priznanja Privredne komore Vojvodine, pod nazivom ,,Kapija uspeha", održana je i ove godine u čast najboljima u turizmu i ugostiteljstvu. Ovo prestižno priznanje je delo i koncept Privredne komore Vojvodine i ove godine je održano po 29. put za dostignuti nivo kvaliteta u pružanju ugostiteljskih i turističkih usluga u AP Vojvodini za 2020. godinu. ,,Kapija uspeha“ svakako predstavlja i inspiraciju privrednicima da se upuste u nove poduhvate, ali i izazov svima iz turističkog sektora u Vojvodini da postanu budući laureati.

Ocenjivanje obavlja tročlana Komisija koju formira PKV i koju čine istaknuti stručni turistički i ugostiteljski radnici iz privrede, obrazovnih institucija i profesionalnih stručnih udruženja, a meni lično i Sekretarijatu za privredu je svakako bila čast da budemo deo ovogodišnje priče i svečanosti.

U kojoj meri Pokrajinski sekretarijat komunicira sa lokalnim turističkim organizacijama i kakva je trenutna situacija na teritoriji AP Vojvodine s obzirom na epidemiju virusa korona koja je ostavila najjače negativne posledice upravo na turističko tržište.

- Ideja kojom se vodi naš Sekretarijat jeste upravo osnivanje lokalnih turističkih organizacija u jedinicama lokalne samouprave gde ih nema, kao i osnaživanje postojećih turističkih organizacija na lokalu. Namera je da Sekretarijat u prvih godinu dana finansira stopostotno novonastale lokalne turističke organizacije, a da potom svake godine umanjiti procenat finansiranja, sa ciljem da lokalne samouprave preuzmu finansiranje u potpunosti u narednih nekoliko godina.

Analize naših istraživanja su pokazale da građani Vojvodine, kao i ostatka Republike Srbije, ne znaju kojim turističkim potencijalima raspolaže Vojvodina. Stoga sa Turističkom organizacijom Vojvodine, kao krovnom organizacijom koja se bavi turizmom u pokrajini, udružimo i uložimo sredstva u digitalni marketing, odnosno u promociju lokalnih turističkih orgnaizacija i na taj način povećamo vidljivost njihove turističke ponude.

U pogledu zapoljavanja u sektoru turizma, Republika Srbija putem državne pomoći nastoji da utiče na zaustavljanje otpuštanja u turističkom sektoru. Pokrajinski sekretarijat pokušava da na tu pojavu utiče postavljanje posebnih uslova u konkurse za unapređenje turizma, tako što je uslov za učešće na konkursima za razvoj i unapređenje turizma nemogućnost otpuštanja radnika u periodu od šest meseci. Ideja je da na ovaj način prikažemo i koliko radnih mesta u turizmu smo sačuvali, jer je svakako jedan od važnih resora Sekretarijata i sektor rada i zapošljavanja.

Koji su to najveći turistički potencijali koje Vojvodina može da pruži posetiocima, a koji od njih, po vašem mišljenju, nisu dovoljno iskorišteni ili su nepravedno zapostavljeni? 

- Mesto susticanja turističke ponude i potražnje leži u receptivnim turističkim zemljama koje obiluju prirodnim i antropogenim resursima, ali je ovo period kada se ne može turizmu pristupati na način na koji se to činilo pre samo godinu dana. Turistički proizvod sada nije samo kombinacija različitih proizvoda i usluga, koje se nude prevashodno na destinacijskom nivou, na mikrolokacijama. Najdragoceniji turistički resurs je upravo čovek, ali sada taj čovek ostaje bez posla usled neodrživosti ponude, što kapaciteta, što usluga.

Zasigurno će se resursi Sekretarijata u pogledu turizma usmeravati ka i dalje nedovoljno iskorišćenim potencijalima u Vojvodini, a to su različitost, multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost, ovaploćeni u mentalitetu njenih žitelja. Nadaleko čuvene vinarije, čarde, salaši, versko i kulturno nasleđe, Fruška gora i njeni manastiri, Grad Novi Sad sa Petrovaradinskom tvrđavom i Podgrađem, Sremski Karlovci, Grad Vršac sa Vršačkim bregom, okolnim belocrkvanskim jezerima i Deliblatskom peščarom, i dalje predstavljaju turističke destinacije od izuzetnog značaja, dok su reke Dunav, Tisa, Sava i mreža unutrašnjih kanala, koji čine vaskularni sistem Vojvodine, jedinstveni doživljaji svakog domaćina i gosta.

Ono što bi i dalje moglo da definiše i menja celokupan imidž Vojvodine jeste ozbiljniji i ujednačeniji pristup brendiranju Vojvodine kao takve i njenih proizvoda, uz neizostavni proces sertifikovanja i standardizacije pomenutih resursa, kao i njihova medijska promocija. Bogatstvo različitosti jedne sredine poput Vojvodine, u mnogome utiče na percepciju umetnosti, kulture. Upravo su umetnici i kreativna ekonomija ti koji oblikuju prirodne resurse, a strateško povezivanje jednih sa drugima se ogleda u spremnosti da se umetnicima da sloboda da oblikuju okruženje i pretoče ga u privređivanje.

Budući da turizam u mnogome zavisi od kulture, kulturni sektor predstavlja jedan od sektora sa najevidentijim i najbržim rastom, kako u evropskoj, tako i u svetskoj ekonomiji. Kulturološki aspekt znatno utiče i na razvoj društva, kao socijalna kategorija, upravo zbog svojih razvojnih karakteristika. Kulturni potencijali na kojima može počivati jedan zaokružen turistički proizvod, a koji ostavlja prostora za dalje unapređenje i ulaganje od strane Sekretarijata jesu kulturno-istorijsko nasleđe, spomenici kulture, folklor, arheološka nalazišta, prirodne i ambijentalne celine, kao i flora i fauna jednog lokaliteta. Kako bi kulturno i umetničko stvaralaštvo imalo kontinuitet u sprezi sa turizmom i brendiranjem turističkih proizvoda, trebalo bi da bude praćeno finansijskom podrškom kako bi bio na adekvatan način iznet na tržište i doneo time boljitak čitavoj privrednoj grani.

Takođe, Vojvodina se nalazi na ruti više evropskih biciklističkih staza, tako da će Sekretarijat uz podršku Pokrajinske vlade realizovati izgradnju biciklističke staze Novi Sad – Beograd, tzv. ,,starim putem“, što predstavlja jedan od kapitalnih projekata koji je ušao u predlog Nacionalnog turističkog plana.

Jedna od glavnih posledica pandemije, ali u pozitivnom smislu, jeste da su građani upoznali svoju zemlju i njene turističke vrednosti. Planirani deo zarade u turizmu, koji je izostao u proteklom periodu, jeste dohodak od stranih turista i to se posebno reflektovalo na gradske hotele. Uvidevši to, država je pružila pomoć hotelskom sektoru kao i sektoru transporta.

Nasuprot tome, situacija je razvila tržište domaćeg turizma, koje je činjenica, da do sada nije bilo razvijeno, te se za vreme sezone ili pojedinih praznika, javljala potpuna popunjenost kapaciteta na Fruškoj gori ili, recimo, na Paliću, a ohrabruje činjenica da je ove godine evidentan porast broja domaćih turista. Popuštanjem mera usled pandemije, može se očekivati i povratak normalnom životu, te dolazak i stranih turista koji žele odmor baš kakav nudi Vojvodina.

Naša ideja je da po završetku pandemije uspemo da zadržimo određeni broj domaćih turista. To je veliki izazov za nas, ipak, daćemo sve od sebe da obogatimo turističku ponudu u Vojvodini i spremno dočekamo prestanak pandemije. Domaći turizam je pokazao tendenciju intenzivnog oporavka u odnosu na međunarodna putovanja, što predstavlja šansu da se regioni kao što je Vojvodina brže oporave od socijalnih i ekonomskih posledica pandemije.

Pored toga, turistički patriotizam je zadatak svih nas, kako bi zajedničkim snagama podržali procvat malih biznisa i zajednica na lokalu, uz intenzivnu promociju i pozicioniranje Vojvodine na mapi atraktivnih turističkih destinacija, jer Vojvodina postepeno ide u korak sa visokim standardima koje diktiraju savremeni turistički tokovi.

Pogledajte još