BRŽOM VAKCINACIJOM PROTIV DELTA SOJA: Epidemiološka situacija u Srbiji zadovoljavajuća

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji "jako dobra" i da to treba iskoristiti za vakcinaciju "što pre" kako bi se spremno branili od delta soja korone, koji se ovde tek pojavio.

- Vakcinacija je najbolja odbrana protiv korone. Ovaj soj se puno efikasnije širi u odnosu na ostale, zato i postaje prevladavajući virus - rekao je Ivanuša za Radio televiziju Srbije (RTS), komentarišući epidemiološku situaciju u Evropi i regionu.

On je napomenuo da se baš zbog te osobine delta soja postojeće mere protiv korone moraju strogo primenjivati, navodeći da su ih brojne države ublažavale.

- Ljudi su se opustili i u kombinaciji sa virusom koji se brže širi to dovodi do posledica, odnosno pogoršanja - ocenio je Ivanuša, dodajući da se kod mladih taj virus jako brzo širi, prenosi Beta.

Na pitanje da li je publika na završnom turniru Evropskog prvenstva u fudbalu mogla da utiče na pogoršanje epidemiološke situacije, on je naveo su neke države izveštavale da su se gledaoci vraćali zaraženi.

- To može imati određeni uticaj, ali je samo jedan od elemenata, ne bih rekao da je to kobno uticalo na pogoršanje stanja u Evropi - naveo je Ivanuša.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još