ZA NAJMLAĐE BESPLATNE RADIONICE CRTANJA: Treći "ILUSTROFEST" na Beogradskoj tvrđavi od 16. do 23. jula

Na konkurs za učešće na Trećem Ilustrofestu – jedinstvenom festivalu ilustracije u zemlji i regionu, koji se i ove godine održava uz podršku generalnog pokrovitelja Banke Poštanska Štedionica i prijatelja kreativnosti: JKP Beogradska Tvrđava, JKP Gradske Pijace i DexyCo izdavaštva - prijavilo se 350 autora iz 30 zemalja sveta! Ovo je rekordan broj prijava prema broju zainteresovanih umetnika iz celog sveta kao i prema broju prijavljenih radova (preko 3.000). Stručni žiri koji su ove godine činili uglavnom laureati prošlogodišnjeg Ilustrofesta: Miloš Desko Ćosović (prošlogodišnji dobitnik Grand Prix –a) iz Srbije, nagrađene ilustratorke iz Slovenije Tamara Rimele i Brigita Klajnšek, Nebojša Cvetković (srpski ilustrator iz Hrvatske) i Ivana Simić, urednik ilustrovanih edicija za decu (DexyCo izdavaštvo) imali su odgovoran zadatak da izvrše selekciju najboljih ilustracija u svih 5 festivalskih kategorija: ilustracije u knjigama, ilustracije u magazinima (štampanim i on-line izdanjima), ilustracije u dizajnu i advertising industriji, lični projekti i ilustracije za društveno-odgovorne projekte.

Stručni žiri odabrao je 114 autora iz 23 zemlje koji su prošli selekciju i čiji radovi će se naći na velikoj međunarodnoj izložbi najboljih ilustratora i ilustracija koja će biti otvorena 16. jula u 20 časova na Kalemegdanu na platou ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić. Selekciju su prošli najbolji ilustratori iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Italije, Španije, Nemačke, Poljske, Ukrajine, Moldavije, Rusije, Irana, Kazahstana, Turske, Egipta, Sjedinjenih Američkih Država, Kolumbije, Kanade, Kube i Brazila.

Na svečanom otvaranju Festivala 16. jula u 20 časova biće dodeljene nagrade najboljim ilustratorima u svih 5 festivalskih kategorija kao i nagrada Grand Prix za najboljeg ilustratora iz ovogodišnje izuzetno bogate selekcije! U čast pobednika, biće upriličen i prigodan party uz muziku DJ Nadežde Dimitrijević.

Pored velike međunarodne izložbe najboljih ilustracija, kao i svake godine i ove godine biće organizovan Bazar ilustracije. Mladi umetnici zahvaljujući JKP Beogradska tvrdjava i JKP Gradske Pijace dobijaju priliku da besplatno izlažu i prodaju svoje ilustracije ali i ilustrovane predmete (nakit, torbe, majice, posuđe, rokovnici, plakati...). Bazar ilustracije traje od 19 do 22 časa (16. jula, na dan otvaranja Festivala, vikendom 17. i 18. jula kao i na dan zatvaranja Festivala 23. jula).

Za vikend (17. i 18. jula, od 19h do 22h) u sklopu pratećeg programa Festivala biće organizovane besplatne dečije radionice crtanja. U okviru pratećeg programa biće predstavljene i dve ilustrovane knjige za decu uz interaktivne radionice crtanja sa mladim ilustratorima.

Festival se zatvara 23. jula u 20 časova, izložbom najboljih ilustracija pristiglih na konkurs Ilustrofesta na temu: "Više dece, više radosti" koji je pokrovitelj Festivala Banka Poštanska Štedionica inicirala sa željom da se promoviše natalitet i rađanje posebno među mladima.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još