"MODERNA" EFIKASNA I ZA NOVE SOJEVE: U oktobru stiže peta vakcina protiv koronavirusa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da bi od oktobra ili novembra u Srbiju trebalo da stigne i peta vakcina - vakcina proizvođača "Moderna" koja je u upotrebi u mnogim zemljama Evrope i sveta.

Ova vest ide ruku pod ruku sa zastojem u vakcinaciji koja u našoj zemlji nikako da pređe 50 odsto uprkos jakom startu.

Efikasnost vakcine

Vakcina protiv kovida-19 američke kompanije "Moderna" jednostavna je za distribuciju, posebno u ruralnim oblastima, jer se može čuvati mesec dana na standardnim temperaturama frižidera, što je njena prednost u odnosu na neke druge vakcine.

Eksperimentalna "Modernina" vakcina se pokazala efikasnom u prevenciji kovida sa 94,5 odsto.

Osim efikasnosti, izdvaja se još jedna bitna stvar kod Modernine vakcine - ne zahteva čuvanje na ekstremno niskim temperaturama, već je stabilna na temperaturama od dva do osam stepeni 30 dana, a šest meseci može da se čuva na temperaturi od minus 20.

"Fajzerova" vakcina mora biti čuvana na minus 70, dok ruska "Sputnjik V", koja je efikasna 92 odsto, može da se čuva na minus 18.

Vakcine "Fajzera" i "Moderne" imaju slične rezultate jer koriste istu tehniku za aktiviranje imunološkog sistema tela pomoću mRNK.

Cena i bezbednost

Za razliku od "Oksfordske" i "AstraZenekine" vakcine koje se već upotrebljavaju u našoj zemlji, cena "Modernine" je nešto viša. "Fajzerova" vakcina iznosi oko 24 dolara za dve doze, "Modernina" oko 36 dolara za dve doze, a "AstraZenekina" oko četiri dolara. Ove cene se nalaze u ugovorima koje svaka od kompanija ima sa američkom vladom.

Što se tiče bezbednosti, "Moderna" nije prijavila veće bezbednosne probleme. Kada je reč o vakcinama "Fajzer" i "Moderne", najčešće nuspojave su bol u rukama, povišena temperatura i umor.

Bezbedna i kod adolescenata

"Modernina" vakcina protiv kovid-19 pokazala se efikasnom kod adolescenata uzrasta od 12 do 17 godina i nije pokazala nove ili veće bezbednosne probleme u kliničkom ispitivanju, saopštio je nedavno proizvođač te vakcine.

"Moderna Ink", čija je vakcina odobrena za odrasle koji imaju 18 i više godina, rekao je da će dostaviti nalaze studije ne adolescentima američkoj administraciji za hranu i lekove i drugim regulatorima za hitno odobrenje za upotrebu početkom juna, preneo je "Rojters".

Odobrenje za vakcinisanje ovog uzrasta još uvek se čeka.

Efikasna i za nove sojeve

Kompanija "Moderna" navela je ranije da je njihova vakcina proizvela antitela protiv novih sojeva korona virusa iz Velike Britanije i Južne Afrike.

Očekuje se da će dve doze "Modernine" vakcine biti efikasne protiv svih sojeva koji su do danas otkriveni, saopšteno je iz ove kompanije.

Međutim, takođe su dodali da će testirati vakcinu protiv soja iz Južne Afrike u pretkliničkim ispitivanjima kako bi utvrdili da li će biti učinkovita u pojačavanju antitela na taj soj i druge koji bi se mogli pojaviti u budućnosti.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još